Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF-klacken har fått nytt liv

Framgång föder framgång. Gefle är fyra i allsvenskan – samtidigt som klacken på sektion H har fått ett helt nytt liv. Ett liknande stöd på Strömvallen har aldrig tidigare upplevts, menar Sky Blues hejaklacksledare.

– Skillnaden är enorm, säger Daniel "Sunkan" Sundström.

Annons

Gefle IF har åtta raka matcher utan förlust och ligger fyra i den allsvenska tabellen efter halva serien spelad.

I dag ställs man mot Gais – laget man fullkomligt spelade ut inledningsvis och så småningom besegrade med 3–2 förra helgen.

Nu spelas matchen på Strömvallen – en arena som inte alls är sig lik jämfört med tidigare GIF-säsonger.

Scenförändringen hos Sky Blues och stödet Geflespelarna får från framförallt sektion H har man, så länge hejaklacksledaren Daniel "Sunkan" Sundström kommer ihåg, aldrig kommit i närheten av.

– Det har hänt väldigt mycket hos oss som gjort att vi hörs mycket mer och därför ger spelarna bättre stöd, precis som det ska vara för ett lag när de spelar på sin hemmaplan, säger han.

• Vilka är de främsta orsakerna till att stödet på Strömvallen blivit bättre?

– Det ligger flera saker till grund för det här, dels har vi börjat samarbeta med GBB (Gefle Blue Boys) och en annan anledning är att vi flyttat tillbaka till sektion H där vi stod förut. Och det har ju blivit en enorm skillnad.

– Att stå på långsidan är mycket bättre eftersom att vi då kan få med oss andra runt omkring som inte annars skriker så mycket.

• Gefle är med i toppen av allsvenskan – är läktarstödet en del i det hela?

– Man ska varken överdriva eller förminska någonting, men det är klart en spelare kanske tar en extra löpning om det är bra drag på läktaren. Det minns jag ju själv under den tid jag spelade fotboll, visserligen var jag inte så bra, men man blev mer laddad om det var mycket folk och tittade.

• Precis som Gefles framfart är en del i er framgång.

– Ja, absolut. Bägge delarna utgör varandra, precis som det ska vara.

Hejaklacksledaren Daniel Sundström, kanske mer känd som "Sunkan" bland Geflesupportrarna, är också en anledning till att sektion H bokstavligt glöder bitvis under matcherna.

Hans energi nedanför klacken och uppmuntrande stämma till publiken får ofta fart på fler än bara klacken.

– Det har blivit så att jag ställt mig där nere för att dra igång, dessutom trivs jag i den positionen.

Gefletruppen uppskattar stödet från läktaren – Mattias Hugosson som spelat för klubben sedan 1998 säger så här.

– Det är stor skillnad på klacken nu jämfört med förut, den känslan jag har är att fler skriker. För jag vet inte om klacken kanske har blivit så mycket större, säger GIF-målvakten.

GIF-tränaren Pelle Olsson som fått njuta rejält av lagets framfart från sidlinjen är även han imponerad över klackens förbättring.

– Det är klart man har märkt av det, det känns som att Sky Blues liksom vårt egna lag utstrålar samma bestämdhet under matcherna.

Och flera gånger under säsongen har "Sunkan" fått gehör från Gefle IF – och i dag lovar han att spelarna kommer få uppleva samma stämning.

– Jag har ett tråkigt jobb på Arlanda, sitter på ett tåg i en timme innan matchen. Så när jag väl är framme för match i Gävle är jag hur laddad som helst, hela veckan ser jag fram emot matchdagen.

Mer läsning

Annons