Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF la ut sexistiska bilder på sin facebooksida

Samma dag som Gefle IF tar sats mot en ny allsvensk säsong promotade sig klubben med kraftigt sexistiska bilder på sin officiella facebooksida.

– Det enda jag kan göra är att be om ursäkt, säger klubbdirektören Eva von Schéele-Frid.

Annons

Det var på måndagseftermiddagen som 14 bilder plötsligt lades ut på Gefle IF:s facebooksida, dit klubben även länkar från sin officiella hemsida.

Flera av bilderna – som är av typen där man själv via ett redigeringsprogram kan lägga in exempelvis klubbmärke eller egna foton i en ”färdig miljö” – är helt oskyldiga och föreställer bland annat mittbacken Olof Mård på ett stort läktartifo under en match på en fullsatt jättearena och jublande GIF-spelare på en stor bildskärm i stadsmiljö.

Men några av dem var inte lika lättsmälta. Den ena hade undertexten ”Everybody adores Gefle IF” och den andra, där en kvinna sitter på toaletten med trosorna nere vid anklarna, ”Man tar alltid med sitt GIF vart man än går...”.

Ytterligare en föreställer skådespelerskan Angelina Jolie som poserar i ett vått, kort linne med Jonas Lanttos porträtt på framsidan.

Eva von Schéele-Frid hade själv inte sett bilderna när Sporten kontaktade henne på måndagskvällen, men agerade omedelbart när hon fick dem beskrivna för sig.

– Det här låter förstås inte som något som vi står för, sa hon och återkom efter en halvtimme:

– Jag har sett bilderna nu och de var helt klart stötande och mycket olämpliga. Vi har plockat bort dem nu och publicerat en ursäkt på vår facebooksida. Nu måste vi lägga upp rutiner för att se till att något liknande aldrig händer igen.

Vem har ansvaret för att de publicerades?

– Vi har en person som sköter vår facebooksida, men det är jag som är klubbdirektör och har det yttersta ansvaret och det finns i detta läge ingen anledning att lämpa över det ansvaret på någon annan.

Har du haft kontakt med den facebookansvariga?

– Ja, och personen förstår det olämpliga i att dessa bilder publicerades. I det här fallet har omdömet sviktat, ett misstag har begåtts och det är alla medvetna om.

Det dröjde inte länge innan Gefle IF:s syn på kvinnor ifrågasattes i en kommentar till en av bilderna.

Sociala medier har ett stort genomslag och sånt här kan förstås skada föreningen.

– Ja, och därför är jag glad att vi fick chansen att kunna åtgärda det direkt. Jag hoppas och tror att alla som känner till Gefle IF vet att vi inte har en negativ kvinnosyn. Jag är själv kvinna och har den position jag har i en mansdominerad värld som det här ändå är, och det är av största vikt med sunda värderingar.

Bildpublikationerna får inga ytterligare följder?

– Vi tycker att det viktiga är att alla är överens om att ett fel har begåtts och att det inte ska ske igen.

Mer läsning

Annons