Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF-ledningen på studiebesök i England

Gefle IF:s spelare gick på semester i går.

Men för ledningen väntar några intensiva dagar i England – där det blir studiebesök hos tre klubbar.

– Dessutom ska vi se tre matcher på plats, säger tränaren Pelle Olsson inför dagens avresa.

Annons

Pelle Olsson har gjort några utlandsresor i utbildningssyfte tidigare – men aldrig till England.

Nu har det blivit dags. Tillsammans med assisterande tränaren Thomas Andersson och målvaktstränaren Urban Oscarsson, samt ett antal representanter från andra klubbar, ska Pelle göra en sex dagar lång rundresa, som arrangeras av superettannykomlingen Umeå FC:s tränare Stuart Gibson.

– Vi ska besöka klubbarna AFC Wimbledon, Bolton och West Bromwich. Och sedan blir det tre matcher, först Barnet mot Macclesfield i League 2 på fredag kväll, sedan West Bromwich–Tottenham (Premier League) på lördag och till sist Arsenal mot Manchester City i ligacupen på tisdag. Det blir intensiva dagar, säger Pelle Olsson.

Syftet med resan är att hämta inspiration från den engelska fotbollsmiljön.

– Eftersom jag inte har varit hos någon klubb i England på det här viset tidigare, ska det bli extra intressant att se hur de jobbar där.

• Vad har du för uppfattning om verksamheten i engelska klubbar?

– Coacherna är väldigt kunniga och duktiga, det är min erfarenhet.

– Det ska helt klart bli inspirerande. Men samtidigt är den här resan en slags avkoppling, vi ska inte vända upp och ner på det vi själva håller på med. På förhand är det också svårt att veta hur pass djup inblick i föreningarna vi får. Det ska bli spännande att se matcher på olika nivåer. Tidigare har jag bara sett Premier League på plats i England.

Även Hugedamernas tränare Anders Markström följer med på resan.

– Det ska bli väldigt intressant att få en inblick i föreningarna, och se hur det fungerar i akademierna. Förhoppningsvis får vi träffa Roy Hodgson (tränare i West Bromwich), säger Markström.

– Det är ett perfekt tillfälle att få mer kött på benen. Och man kommer garanterat att få en del fina intryck att ta med sig hem till sin förening.

Engelsmannen Stuart Gibson, som är redo för sin tredje säsong som huvudtränare i Umeå FC, driver sportföretaget Ask Mr Gibson, där bland annat olika resor av den här typen arrangeras.

– Jag driver företaget tillsammans med en god vän. Tanken med den här resan är att klubbarnas representanter ska få se nånting nytt, bygga upp ett kontaktnät och utbyta erfarenheter med de klubbar vi ska besöka, säger Gibson, som tidigare har varit tränare för engelska lag som Plymouth Argyle, Darlington, Barnsley och Torquay.

– Exempelvis har AFC Wimbledon en häftig bakgrund. De har flyttats upp fem gånger sedan klubben grundades för nio år sedan, och spelar nu i League 2. Vi ska prata med deras ordförande för att få veta hur det gick till.

Efter studieresan till England åker GIF-tränaren Pelle Olsson som vanligt på semester till favoritstället Puerto de Mogan på Kanarieöarna, medan spelarna efter två veckors semester börjar med individuell träning fram till nystarten den 9 januari.

Mer läsning

Annons