Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF och kommunen diskuterar ny fotbollsarena igen

Gävle kommun och Gefle IF för sedan en tid tillbaka nya samtal om en fotbollsarena på Sätraåsen.

En viktig anledningen till det är att Gävle kommuns tidigare ekonomichef Ingemar Westin finns med. En person med erfarenhet av affärsupplägget för Läkerol Arena.

Annons

Mycket pekade tidigt i höstas på att Gefle IF:s drömmar om en ny fotbollsarena bredvid Läkerol Arena blåstes bort av motargument från Gävle kommun som misstrodde klubbens ekonomiska kalkyl.

Men nu är återigen en nya arena ett av tre alternativ. De övriga är en komplett ny läktare på Strömvallen för omkring 98 miljoner, eller en budgetversion av mobil och provisorisk modell för halva investeringskostnaden.

Gefle IF:s klubbchef Eva von Schéele-Frid bekräftar Sportens uppgifter.

– Vi träffas. Det har vi gjort kontinuerligt sedan den där debatten i början av september, säger von Schéele-Frid.

– Dialogen har aldrig upphört. Vi har både förhoppningar om att det här ska bli något bra, säger kommunalrådet Carina Blank.

Vi, det är klubbdirektören, Gefle IF:s ordförande Leif Lindstrand, kommunalråden Per Johansson och Carina Blank, kommundirektören Göran Arnell – och Ingemar Westin.

Westin var tidigare ekonomichef på Gävle kommun var sedan vd för Gävle Containerterminal – och var framför allt en av konstruktörerna av de avtal och den lösning som Gävle kommun och Brynäs IF använde sig av när affären Läkerol Arena blev av.

Westin är en mycket respekterad yrkesman, och ger enligt vad Sporten erfar bättre tyngd åt Gefle IF:s argument.

Har Westin även hjälpt Gefle IF att vässa på kalkylerna?

– Egentligen inte. Men han är enormt kunnig, och han är en skicklig pedagog och kan vid diskussionerna sitta både på vår sida och kommunens sida, säger Eva von Schéele-Frid.

– Jag skulle säga att han får oss att prata samma språk.

Carina Blank tycker Gefle IF har agerat utvecklande för att fylla diskussionerna med energi.

– Det är bra att man inte fastnar, utan att man söker upp och tar hjälp av ny kompetens, säger Blank.

– Det har GIF gjort, och det har även vi på kommunen gjort.

Positionerna i frågan verkade dock vara låsta tidigare i höst, och idéerna om en arena på Sätraåsen skrotade?

– Det där är historia nu. Jag vill inte låsa mig vid något alternativ, utan ser till helheten. Jag hoppas att vi och Gefle IF kommer fram till något som vi både är nöjda med. Men det finns alltid en risk att det slutar med att båda egentligen är missnöjda.

Finns det en tidsplan?

– Nej, det här får ta tid. Så ser jag det. Det är bättre, och ger också en möjlighet till att vi kan lyckas med något riktigt bra, säger Carina Blank.

Mer läsning

Annons