Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF:s 6–1-förlust chockade

Åtvidabergs 6–1-smocka chockade verkligen fotbolls-Sverige. Förre GIF-anfallaren Amadou Jawo trodde inte sina ögon.

– Nåt av det sjukaste som hänt. Sex mål, det är inte Gefle liksom, säger han inför kvällens match på Strömvallen.

Annons

Amadou Jawo har fått en nystart i Elfsborg efter tränarbytet. Magnus Haglund visade tydligt att han prioriterade andra anfallare, men under Jörgen Lennartsson, som vill spela med två forwards, har han fått förtroendet och har startat i Elfsborgs samtliga tre allsvenska matcher den här säsongen.

Jawo har många kompisar kvar i Gefle IF men undrade verkligen vad det var som hände mot Åtvidaberg.

– Jag var chockad redan vid 4–1, och sen blev det ännu värre. Samtidigt är det sämsta läget att åka och möta dom nu, de har säkert tränat försvarsspel hela veckan.

Vi frågar väl Pelle Olsson.

• Har ni tränat försvarsspel hela veckan?

– Nej, inte bara. Vi har haft tre fotbollspass och det har sett ut som vanligt, med en mix av anfalls- och försvarsspel. Det viktiga är att vi kan visa att vi har egenskapen att kunna ta en smäll och komma igen, och inte låta oss påverkas av förra matchen.

• Går det?

– Det får vi se. Tittar man på träningarna ser det ut som om vi har gjort det. Lärdomen blir att vi inte kan vara så utspridda som mot Åtvidaberg, att vi måste ligga närmare varandra. Nu möter vi dessutom ett av allsvenskans absolut bästa lag, som hade fem mittfältare med på landslagets januariturné, så det blir oerhört viktigt, säger Pelle Olsson.

Elfsborgs dilemma har alltid varit bortaspelet, de senaste fyra åren har man förlorat 22 bortamatcher, men bara fyra hemma. Där har Jörgen Lennartsson genast försökt sätta sin prägel, med ett annat sätt att närma sig matcherna.

– Vi spelar rakare, och anpassar oss mer efter motståndaren. Smartare, tycker jag. I fjol var det ganska naivt emellanåt när vi stod och trillade boll i backlinjen och blev straffade för det, säger Amadou Jawo, som dock fortfarande väntar på första målet den här säsongen.

Dröjer det kan det bli svårt att hålla sin plats, Elfsborg har trots allt gott om anfallsalternativ med bland annat David Elm på bänken.

Men bakåt har det varit problem, Elfsborg har för närvarande tre mittbackar skadade i Andreas Augustsson, Daniel Mobaeck och Martin Andersson.

I senaste matchen saknades avstängde Anders Svensson, och boråsarna mönstrade då ett mittfält där samtliga fyra var födda på 90-talet. Niklas Hult, Oscar Hiljemark och Viktor Claesson är alla framtidsspelare att hålla ögonen på.

Amadou Jawo har snabbt gått från en av de yngsta i laget till en av de äldsta.

Mer läsning

Annons