Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF:s säsongsöppning en kylslagen historia

För andra året i rad åkte Gefle IF på stryk mot Örebro i Avesta. I går blev det 0–3 (0–2), men två spelare fick göra sin debut i GIF-tröjan.
– Det är skönt att ha debuten avklarad så slipper man tänka på det, säger Hjalmar Öhagen.

Annons

Hjalmar Öhagen är då den ena spelaren att få göra sin debut. Och i minut 73 fick även Bernhard Nyström göra sin debut. En härlig känsla för Nyström som är född och uppvuxen i just Avesta.

– Det är inte alla som får göra sin debut i ett allsvenskt lag på hemmaplan, ler Nyström som fick applåder av sin gamla hemmapublik.

Det ska dock tilläggas att han aldrig spelat på planen som gårdagens match spelades på. Han flyttade nämligen till Falun för fyra år sen och då var inte konstgräsplanen invigd eller för den delen lagd.

Nyström, som kan spela antingen som mittfältare eller anfallare, hann inte uträtta så mycket på den kvart han fick efter att ha ersatt Amadou Jawo.

– Nä, det är skönt att ha debuten avklarad, men det blev mest att jaga boll, säger Nyström som har tagit över Mathias Woxlins nummer 14.

Hur gick det då för Öhagen? Jodå, han hade faktiskt en frispark i ribban i första halvleken.

– Vi kan säga att det var menat som ett skott, skrattar Öhagen om frisparksinlägget som målvakten i ÖSK, John Alvbåge, missbedömde och bollen träffade översidan av överliggaren.

Annars hade han liksom resten av GIF en tung dag.

– Det är svårt när det inte blir något spel. Det kändes mest som om man fick försvara. Det är jobbigt att aldrig få känna på bollen. Men det är jäkligt skönt att ha spelat den första matchen. Man känner inte alla än och det kan bli lite missförstånd. Men det är väl det försäsongen är till för, för att träna på sådana grejer, säger Öhagen.

En till debutant fanns ju förvisso också. Tränaren Urban Hammar, som inte var nöjd med sitt lag.

– I den första halvleken syns vinterrosten. Vi har för många dåliga dueller och slår bort för många passningar. Vi ägnade mest tid med att hitta positionerna idag. Men vi fick ju chansen att komma igen via straffen...

Straffen han syftar på kom åtta minuter in i den andra halvleken. Hasse Berggren snodde bollen på mittplan med en fin glidtackling och passade Jonas Lantto som i sin tur skarvade till Amadou Jawo som föll i straffområdet och domaren blåste för straff.

Hasse Berggren klev fram. Med en usel träff slog han bollen mitt i mål efter marken. Tyvärr för GIF så befann sig också Alvbåge på samma plats och kunde enkelt hålla i bollen.

– Jag tror han försökte finta honom, men det gick ju inte hem, säger Öhagen.

Tio minuter efter straffmissen kom 3–0 till Örebro via Kristoffer Näfvers fot. Näfver hade då hoppat in som ersättare till en ersättare. Va, tänker ni. Jo, kantspringaren Roni Porokara började matchen. Men fick utgå efter elva minuter efter en tackling av Yussif Chibsah.

Inhopparen James Frempong var matchens bästa spelare och låg bakom nästan allt ÖSK skapade. Ja, fram till 44:e minuten när han var tvungen att bryta med en bristning i låret. In kom då Näfver.

– 3–0-målet var som en bedövningsspruta, tycker Urban Hammar.

Nej, säsongsdebuten blev ingen höjdare för Gefle, men det är ju trots allt ett tag kvar till säsongen börjar.

Mer läsning

Annons