Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF:s sköna förvandling

För precis ett år sedan i den 23:e omgången var Gefle IF sist i allsvenskan på sina 20 ihopspelade poäng. I kväll spelar GIF borta mot Halmstad med elva poäng mer i bagaget och en tryggare känsla.

– Det är klart att det är ett behagligare läge nu där vi har tagit fler poäng med sju matcher kvar än vi gjorde på hela förra säsongen, erkänner Pelle Olsson.

Annons

Men som vanligt är det inte något som GIF-tränaren fokuserar på. Han sitter inte hemma på kammaren och räknar med att hans lag redan har säkrat kontraktet.

– Absolut inte. Vi har en målsättning att komma bland de tio bästa och nu ligger vi precis på den platsen. Vi ska försöka vinna och plocka så många poäng som möjligt under de matcher som återstår. Men egentligen tänker vi inte längre än till måndagkväll.

Det säger Pelle när vi börjar räkna upp Syrianska och IFK Norrköping som kommande motståndare en dryg vecka fram i tiden. Han nöjer sig med att prata om ett Halmstad som krigar för livet.

– Dom är i en ännu mer utsatt position än vad vi var i motsvarande tid förra säsongen. Men efter en första halva av säsongen där dom inte tog många poäng har laget spelat bra under hösten. Man vann mot Norrköping och nu senast Trelleborg och har förlorat snöpligt med uddamålet i slutskedet av matcherna mot topplagen Elfsborg, Häcken och Helsingborg.

GIF vet hur det känns att spela med kniven på strupen och egentligen inte ha råd att förlora. Så var det förra hösten och lagen möttes i den 25:e omgången på Strömvallen i en ödesmatch. Den förlorade GIF med 2–1 sedan Joe Sise gjort båda målen och vänt den ledning som hemmalaget tog efter ett tidigt mål av Yussif Chibsah.

Då stod GIF på 23 poäng och fixade precis de nödvändiga resultaten för att till slut få kvala. Då räckte 29 poäng för att förlänga säsongen med två matcher mot GIF Sundsvall som sedemera gav ytterligare ett års spel i högsta serien.

I och med segermatchen i torsdags mot Malmö FF passerade GIF den noteringen med två poäng och sju matcher återstår att spela. En behagligare avslutning år spelåret är att vänta. Det ska väldigt mycket till för att GIF ska trassla till det här.

– Vi har i alla fall precis kommit ur en väldigt besvärlig situation och det känns bra. Men längre än så sträcker vi oss inte, avslutar Olsson.

Mer läsning

Annons