Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF tänker vinna egna Finnkampen

Tre Kronors VM-final i all ära, men dagens viktigaste finnkamp spelas på Strömvallen. Gefle IF mot halvfinska Djurgården.

Annons

– Den tar vi, men hockeyn vinner Finland, säger GIF-backen Jens Portin.
– Aldrig, Sverige vinner ALLTID mot Finland, kontrar Pär Asp.

Båda har hockeyintresset i blodet. Jens Portin lattjade som alla finländare när han var mindre, och Pär Asp spelade hockey ända upp till 15-årsåldern i Kiruna AIF.

Men VM-intresset verkar sådär...

– Jag har inte sett en enda match i år. Men finalen vill man ju se ändå, säger Asp.

Jens Portin har följt sina finska lejon lite mer, men är orolig för att de finska nerverna ska svikta när det nu är Tre Kronor som står för finalmotståndet i Bratislava.

– Det sitter i huvet, tyvärr. När det gäller som mest har vi svårt för Sverige, speciellt efter den där kvartsfinalen för några år sen när vi tappade 5–1. Men jag hoppas på en repris från 1995.

Då tog Finland sitt första och hittills enda VM-guld, på svensk mark dessutom, och med en svensk förbundskapten (Curre Lindström).

VM-finalen i hockey spelas i kväll, men några timmar tidigare har Gefle IF sin alldeles egna finnkamp att tänka på.

I Djurgårdens senaste startelva, den som besegrade Halmstad, fanns hela fyra finländare: Kasper Hämäläinen, Daniel Sjölund, Joel Perovuo och Joona Toivio. Dessutom satt en femte, Jani Lyyski, på bänken.

– Det är bara Toivio jag inte har så bra koll på, han är lite yngre än dom andra. Sjölund har jag spelat i U21-landslaget med, och dom andra har jag mött i finska ligan. Det är inte så att vi har så mycket kontakt, men man snackar alltid lite när vi möts, säger Jens Portin.

Han lär få se dagens match från bänken, för GIF:s förstaval på vänsterbacken den här säsongen har varit Pär Asp. Förutom Asp och Portin finns dessutom konkurrens från Jonathan Hellström och Sebastian Senatore.

– Det kan inte höra till vanligheterna att man har så gott om just vänsterbackar. Men det är bra med konkurrens och jag känner definitivt att de andra flåsar mig i nacken, säger Pär Asp, och konstaterar att Gefle IF för en gångs skull har lite favorittryck på sig.

– Men mot Djurgården brukar det bli tufft, vi spelade två oavgjorda mot dom i fjol och de kommer med två vinster i ryggen så självförtroendet har nog fått sig en kick i rätt riktning. Men visst har vi en bra chans, det skulle vara skönt att få en lucka till strecken där nere.

Mer läsning

Annons