Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF-vågen för bästa starten

Efter segern mot Halmstad kan vi slå fast: Gefle IF har aldrig börjat en säsong i allsvenskan så bra som i år.

Annons

Elva poäng på sex matcher är rekordbra.
– Det känns som vi har en bra stabilitet, säger tränaren Pelle Olsson.

Visst, vi ska skriva det med en gång. I fjol startade Gefle IF säsongen på ett nästan lika imponerande sätt och hade samlat ihop tio poäng efter de sex första omgångarna. Ändå slutade det hela med ett vunnet kvalspel mot Sundsvall för att säkra det allsvenska kontraktet.

Men i år är stabiliteten och laget antagligen bättre – trots att GIF i det närmaste har samma spelare att tillgå som i fjol. Men alla de som var nya i truppen förra säsongen har fått ett år på nacken i allsvenskan, lärt sig spelsystemet och förmågan att ta till sig Pelle Olssons instruktioner.

Gefle har öppnat så bra att laget faktiskt kan gå upp i serieledning vid seger borta mot Helsingborg på måndag. Men då gäller det förstås att en del andra resultat också går rätt väg.

– Men det blir en svår match. Man kan säga att Helsingborg är inne i en 36-matchers period med mycket goda resultat, menar Pelle Olsson.

Helsingborg förlorade bara fem matcher förra säsongen och fanns med ända in på mållinjen i kampen om guldet, som Malmö FF till sist knep med två poängs marginal. Just nu leder HIF serien – och är obesegrade så här långt.

En styrka som Pelle Olsson pekar på i årets upplaga av Gefle IF är förmågan att komma tillbaka i matcher – och ha förmågan att vrida matchbilder till egen favör.

– Vi har varit stabila i våra prestationer och har lyckats komma tillbaka i flera matcher där vi fått jaga ikapp underläge. Visserligen nådde vi inte hela vägen mot Trelleborg hemma som vi förlorade, men där tycker jag vi gjorde oss förtjänta av oavgjort eftersom vi kom tillbaka så starkt spelmässigt.

På den punkten får man ge Pelle Olsson rätt för GIF var ju bara en hårsmån från att kvittera genom Eric Larsson då. I övrigt hämtade laget upp 0–1 till 1–1 i premiären mot Syrianska. Vände såväl 0–1 som 1–2-underläge till seger med 3–2 mot Örebro och kom även igen sedan Halmstad kvitterat till 1–1 i förrgår på Strömvallen och vann med 2–1.

– Senast tror jag det berodde lite på att Halmstad var så glada över att det de pratat om i halvtid lyckades och att de lyckades kvittera. Men då tog vi fram den där mentaliteten som vi visat flera gånger tidigare i år och kunde komma igen och vinna, förklarar Pelle Olsson.

Inför nästa match är alltså det mesta positivt i Gefle IF, så när som på en liten detalj. En av de viktigaste spelarna i laget, Jonas Lantto är skadad och kommer inte att träna i dag, onsdag. Första gången på flera år som han missar en träning.

Men Lantto ger lugnande besked till oroliga supportrar.

– Det är ingen fara med mig. Det är en liten ”vadkaka” som mår bra av att ta det lite lugnt i något pass. Men jag spelar nästa match, lovar passningskungen.

Mer läsning

Annons