Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF-veteranen som lägger av: "Jag ska få spela några minuter på lördag"

/

Anders Wikström har spelat 100 allsvenska matcher för Gefle IF.
Nu lägger han av – utan att ha spelat en enda minut den här säsongen.

Annons

Det sistnämnda ska dock ändras i just det sista.

I hemmamatchen mot Åtvidaberg på lördag, som avslutar den allsvenska säsongen.

Mittbacken Wikström, som drabbades av magproblem i våras och därför varit utanför laget länge, har fått ett löfte av GIF.

– Jag ska få några minuters speltid på lördag. Det blir en skön avslutning. Jag vill ju gärna få göra några minuter på Gavlevallen också, det skulle kännas konstigt annars, säger Wikström.

Sista matchen med gänget alltså. Och sista matchen också för en kompis från begynnelsen.

I Åtvidaberg spelar Andreas Dahlén, som också gör sin sista match.

– Hoppas han också får spela. Vi började ju i Brynäs ihop i division fyra tror jag, och provspelade faktiskt för IFK Norrköping tillsammans – m-o-t Gefle IF. Måste ha varit 2002 eller 2003. Sedan började han sin karriär Norrköping, och jag i GIF till slut.

– Och nu är vi här, och slutar tillsammans.

Och börjar, kanske.

– Ja, man vet aldrig. Jag har sökt några jobb, och jag har även blivit tillfrågad om ett – men jag och Andreas har pratat mycket och det är inte helt omöjligt att vi kommer att hitta på något tillsammans.

– Ett annat liv blir det i alla fall. Ett lite mer vanligt, med familjen och med lediga helger.

Beslutet att sluta, hans kontrakt går ut också, sitter en aning ihop med de magproblem han fick under våren och tvingade honom till att sjukskriva sig från fotbollen.

– Före säsongen snackade väl jag och Hasse Berggren om att se hur säsongen utvecklade sig eftersom kontraktet gick ut. Men halvvägs, även om jag kom tillbaka och kunde träna, så var vi väl överens om att jag som rutinerad spelare var för långt från att konkurrera om en startplats.

– Nu har ju dessutom Fällman och Rauschenberg varit samspelta och bra, så det är inget att säga om det.

– Det får vara bra för mig nu – och jag är jättenöjd med min karriär.

Den har gått från Brynäs till Gefle IF i superettan, sedan allsvenskan – och därefter allsvenskan i Elfsborg, IFK Norrköping och Mjällby innan han flyttade tillbaka till GIF inför säsongen 2013.

– Tolv år på elitnivå. Det trodde jag nog aldrig från början. Nej, jag är säker – det trodde jag verkligen inte. Det blev rätt bra det här.

Anders Wikström köptes dessutom inför säsongen 2009 av toppklubben Elfsborg, och spelade två säsonger där innan han lånades ut. Först till IFK Norrköping, sedan till Mjällby.

Just IFK Norrköping som alltså slåss om SM-guldet i den sista omgången.

– Flera av spelarna är kvar från den tiden, Christoffer Telo, Christoffer Nyman, nån mer – och så är ju Mathias Florén, som jag spelade med både i Elfsborg och Norrköping, andretränare. Så jag håller på Norrköping i guldstriden. Bästa laget vinner ju alltid, och jag hoppas det är Norrköping.

Höjdpunkterna då, från GIF i superettan och till nu.

– Att vi gick upp i allsvenskan 2004 var ju helt otroligt. Har för mig att vi hade nåt krismöte bara veckorna före premiären och inte hade nån koll på hur vi skulle spela ens. Inget stämde i träningsmatcherna, och så blev det så fantastiskt ändå.

– Själv var jag överallt. Tror jag spelade mittback, ytterback, mittfältare och till och med forward. Det där sista mot Friska Viljor. Tror ingen minns mig för den matchen.

– Sedan är det självklart en stor grej att vi klarade oss kvar genom kvalet förra säsongen. Jag var ju lagkapten också, och att åka ur med nya arenan på gång – det hade känts jobbigt. Men efter de matcherna kände jag verkligen stolthet.

Bästa matchen då?

– Jag har alltid haft höga krav på mig själv, så egentligen är det bara en match jag är riktigt nöjd med. Vi slog Malmö FF med 2–1 på Strömvallen hösten 2007, och allt funkade för mig.

– Jag var nöjd, jag fick sms från kompisar som tyckte att jag varit bra – och så hade jag ändå bara två plus i Aftonbladets betygsättning...

Vad hade du hos oss?

– Haha, högre. Det jag var värd. Men sedan blev jag uttagen i veckans lag av Simon Bank, och då var det okej igen.

När man säger Anders Wikström, så tänker man på skador också.

– Så är det väl. Fast jag har haft tur och inte drabbats av något riktigt allvarligt nån gång, nåt knä eller så. Men jag är rätt explosiv av mig, och då och då har det brustit nånstans i kroppen.

– Men axeln som krånglade rätt länge opererade jag innan jag flyttade till Elfsborg, och sedan har den inte varit något problem.

Men årets magproblem var dock besvärliga, även om Anders Wikström sedan i slutet av juli tränat som vanligt.

– Med mina mått mätt är det så bra det kan bli, verkar det som. Vi vet faktiskt inte vad det var egentligen. Men nu funkar jag på elitnivå igen, så jag ska väl klara 28, 30 eller 35 år eller vad det blir fram till pension i arbetslivet, säger Wikström.

På lördag byter han i alla fall om i Gefle IF:s omklädningsrum för sista gången, och drar på sig tröja nr 4 – för den 132:a tävlingsmatchen i GIF, allsvenskan, superettan, svenska cupen, kval och Europaspel inräknade.

– Om jag tycker det är jobbigt att sluta? Inte alls. Jag är klar nu, men det ska bli kul att få spela några minuter i den här sista matchen. Det ser jag verkligen fram emot.

– Att laget gjort en bra säsong och att matchen inte är avgörande känns helt okej för mig faktiskt – det brukar ju inte vara så med GIF.

Det är tack-och-adjö på lördag på fler platser i Fotbollssverige.

På Borås Arena exempelvis, är det stor avskedsföreställning när Anders Svensson och Andreas Klarström gör sina sista matcher för Elfsborg.

LÄS ÄVEN: Elfsborgspelare på väg till GIF

MISSA INTE: Kontraktsläget i GIF: "Vi ska ha in en målvakt, en mittback och ett ytterback

Annons