Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammar om krisen: ”Det är plågsamt att se”

Urban Hammar har tränat två allsvenska lag, Örebro och Gefle IF.

Nu slåss båda för sin existens i högsta serien.

Här berättar han vad som skiljer klubbarna åt i en krissituation – och varför han inte är aktuell att återigen hjälpa Örebro.

Annons

Hammar har tränat Örebro i två omgångar. Senast var 2007 när han ersatte sparkade Patrick Walker och räddade klubben kvar i högsta serien.

Då fick han tjänstledigt från tjänsten som riksinstruktör på fotbollsförbundet, vilket gör att situationen påminner väldigt mycket med hur det ser ut nu.

Örebro ligger sist, har inte vunnit en match – och på förbundet sitter Urban Hammar, där han är riksinstruktör förstås, och lider.

Någon repris från 2007 blir det dock inte, även om Sixten Boström skulle få kicken från jumbon.

– Den gången hade jag en annan tjänst än jag har nu. Örebro vet att jag inte är tillgänglig så jag tror inte att de frågar mig, säger Hammar, som lämnade Gefle IF ett år i förtid efter kvalhösten 2010 och numera är ansvarig för att fortbilda de allsvenska fotbollstränarna.

• Vad tror du då – får Boström sparken?

– Jag vet inte. Det är närmast standard att man sparkar tränaren – men det är sällan som det ger någon effekt.

– Det jag vet av egen erfarenhet, från Örebro och Gefle IF 2001, är att det är en väldigt krävande situation, där ”måste”-begreppet finns i varenda match. Man blir extremt kortsiktig och resultatinriktad. Men jag tycker att det ingår att man ska ha kompetens för det, att man har en strategi klar för sådana situationer, säger Hammar.

• Hur känns det att de två lag som du har tränat ligger jumbo och trea från slutet?

– Det är plågsamt att se. Örebro är jag medlem i, jag har spelat där och tränat dem i två omgångar, jag bor vid arenan och går på matcherna. Gefle IF bryr jag mig väldigt mycket om och jag har god kontakt med Pelle Olsson som är en god vän.

– Tittar man på de båda är det dock stora skillnader i förutsättningarna. Örebro har expanderat, har en arena i toppklass och har pratat om SM-guld – men har gjort den sämsta våren sedan klubben bildades. Gefle IF har ofta varit nederlagstippat och har krigat i de nedre delarna av tabellen. De har en annan mental förberedelse för att det kan bli svårt. Det är ett helt annat lugn i GIF, den saken är helt klar.

Urban Hammar åker i dagarna ner till Ukraina tillsammans med de allsvenska fotbollstränarna – bland andra Pelle Olsson – för att beskåda en och annan EM-match på plats och för att lära ut ännu mer fotbollskunskaper.

Vad som händer i Örebro är ännu oklart. Föreningens styrelse hade ett långt möte i förrgår där bland annat tränarfrågan diskuterades, men vad som framkom är fortfarande hemligt, enligt Nerikes Allehanda. Även Kjell Jonevret har ryktats vara aktuell som eventuell ersättare.

Mer läsning

Annons