Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här trivs SAIK: ”En bra känsla”

Zinkensdamm är ingen arena som skrämmer SAIK-spelare. Tvärtom.

Laget har vunnit åtta av de tio senaste mötena med Hammarby där.

– Det är de häftigaste bortamatcher man kan spela, säger Erik Säfström inför den första semifinalen.

Annons

Normalt sett är hemmaplan en stor fördel. Se bara på SAIK, som inte förlorat i Göransson Arena sedan 12 februari i fjol (faktiskt mot just Hammarby).

Men Hammarby har inte samma fördel. För Zinkensdamm är platsen där ALLA bandyspelare trivs – inte minst om de bär SAIK-tröjor.

SAIK har tre raka segrar, en den här säsongen och två i fjol, plus att man faktiskt vunnit hela åtta av de tio senaste matcherna. En anmärkningsvärt starkt bortafacit på just Zinkensdamm.

Och förklaringen är den vanliga; härlig stämning och mycket publik.

– Tar man Skarpe Nord i Kungälv som jämförelse så tycker alla att det är en jobbig resa och en jobbig plats att spela på. Med Zinken är det tvärtom, atmosfären är speciell där, säger SAIK-tränaren Peter Isaksson, som dock inte fäster så stor vikt vid tidigare resultat.

– Men vi brukar göra bra matcher och har en bra känsla med oss dit.

I fjol slog SAIK ut Hammarby ur semifinalspelet i tre raka matcher. Riktigt så enkelt tror ingen att det går den här gången. Hammarby har i stort sett samma lag, medan SAIK bytt ut några äldre stjärnor och ersatt dem med nya.

– Vi hade ett j-a bra lag då, men har ett bra lag nu också. Men jag tror att vi får möta ett annat Hammarby än i serien. De verkar ha hittat nåt, annars skulle de aldrig ha slagit ut Västerås, säger Erik Säfström.

Vänsterhalven var SAIK:s bäste spelare i den stentuffa kvartsfinalserien mot Edsbyn. Efter en minst sagt trevande start på säsongen har han vuxit enormt under den andra halvan och är nu ett offensivt hot så snart han får bollen.

Större självförtroende är hans egen förklaring till utvecklingen.

– Jag kände själv att jag hade en svacka, speciellt i början på december, då mycket gick fel och då får man börja med att spela enkelt och ta små steg därifrån. Sen vågar man mer och mer när självförtroendet växer.

Du spelar halv, men behöver du ta nåt defensivt ansvar över huvud taget?

– Jo, det måste jag göra, försöka hitta min position så fort som möjligt när vi haft anfall, men det finns ju spelare som kan täcka upp också. Men ibland blir jag kanske väl offensiv, jag kan ju ligga högre än Chrille (Edlund) emellanåt.

Erik Säfström skrev nytt treårskontrakt med SAIK i januari, vältajmat precis innan VM.

– Jag har utvecklas bra i Sandviken och jag vill fortsätta bidra med det jag kan även de närmaste åren.

Du gjorde ett bra VM också, finns det ryskt intresse redan nu?

– Nej, inget jag har hört talas om i alla fall. Jag tror det finns andra spelare de tittar på i första hand.

Mer läsning

Annons