Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hvornum har gått från bänken till Studenternas

Jesper Hvornum kom från ingenstans – och tog en ordinarie plats i SAIK.

På söndag spelar han SM-final.

– En overklig känsla, säger 26-åringen.

Annons

Det där med ”från ingenstans” är ju inte riktigt sant, Jesper Hvornum kom från Skutskär och fick träna en gång i veckan med SAIK:s A-trupp förra säsongen.

– Jag var här på torsdagar, förklarar han.

Någon förhoppning om att bli värvad på allvar närde han inte direkt.

– Jag tänkte inte så mycket på vart det kunde leda, tyckte bara det var kul att få vara med. Det märktes att det var en annan nivå. Det gick hyfsat – men inte mycket mer, beskriver Hvornum.

Men i april förra året ringde Daniel ”Zeke” Eriksson.

– Jag fick frågan om jag var intresserad av att komma och köra med SAIK från början den här säsongen. Och det var jag. Men jag var beredd på att mest bara träna, och inte spela några matcher.

Något kontrakt har han inte haft förrän för en månad sedan, då han skrev på för nästa säsong.

– Jag ville det här så mycket att jag la allt med pengar och sånt åt sidan, säger Hvornum, till vardags snickare men nu även SAIK:are ”på riktigt”.

• Fanns det någon annan elitserieklubb som var intresserad av dig?

– Jo, det fanns en. Men jag ville till SAIK. Jag gick ju bandygym här, kände en massa killar i laget – och SAIK är SAIK, det är ju det bästa laget. Det var här jag ville spela.

• Och nu får du lite lön också?

– Jadå, jag får litegrann, haha.

SAIK får verkligen valuta för pengarna. Från att vara en spelare som bara varit med ”på prov” har Jesper växt ut till fullfjädrad back med plats i startuppställningen.

– Det började med att vi fick skador på andra spelare som var tänkta som backar. Jag fick chansen i Svenska cupen och...tja, jag gick bara in och körde – och nu sitter jag här.

Det där låter lätt, och lite kaxigt kanske, men Jesper är inte alls den överdrivet självsäkra typen. Snarare tvärtom – men säsongen i norska Mjöndalen 2007/08 gav honom modet att försöka.

– Jag fick ett annat självförtroende under det året, fick en mer framträdande roll i laget och mer ansvar. Kvaliteten på bandyn där var kanske inte så hög, men det spelade liksom ingen roll. För mig blev det en viktig grej. Det var en nyttig säsong och betydde mycket när jag flytta tillbaka till Skutskär sedan.

Jesper Hvornum ler, stryker sig över slutspelsskägget och konstaterar att hans nya tro på sig själv nu ledit fram till att han ska spela SM-final på Studenternas.

– En obeskrivlig känsla, overklig till och med.

• Man brukar ju säga att det är en väldigt speciell match för de som aldrig varit där förr. Den måste vara väldigt, v-ä-l-d-i-g-t speciell för dig.

– Jo, det känns lite pirrigt, det gör det. Jag är inte ett dugg förvånad över att SAIK spelar SM-final – men att jag ska göra det, det är jag lite förvånad över.

• Peter Isaksson kallar det ”en saga”.

– Ja, så skulle jag nog själv beskriva det också.

Mer läsning

Annons