Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I centrum – afrikansk briljans x 2

Två ghananer ska styra på Gefle IF:s mittfält i år.
Yussif Chibsah, 27, känner sig redan hemma – i fjol nobbade han ett miljonkontrakt för att stanna. Nu hjälper han nykomlingen Zakaria Abdulai, 21, att komma till rätta.
– Det går inte att beskriva vad han betyder för mig, säger Abdulai.

Annons

När Djurgårdens förre sportchef Bosse Andersson visade Zakaria Abdulai Gefle IF:s hemsida någon gång i november såg han direkt Yussif Chibsahs ansikte. Det räckte för honom. De båda kommer från samma stad i Ghana, Accra, och kände varandra genom fotbollen – och där och då visste Abdulai att det var i Gefle IF han ville fortsätta sin karriär.

Några månader senare presenterades han som ett sent nyförvärv av Pelle Olsson och sedan dess har vänskapen mellan landsmännen växt. Faktum är att 21-åringen bor i Chibsahs lägenhet på Brynäs tillsammans med Chibsahs fru och dotter.

– Det är inte alls trångt, men vi håller på att titta på en lägenhet åt honom, säger Chibsah.

Zakaria Abdulai är tacksam och snudd på kärleksfull:

– Yussif har hjälpt mig med visum och allt och har guidat mig genom allt jag har varit tvungen att göra sedan dag ett. Han är som en bror för mig, en genuin människa som alla skulle må bra av att känna. Allt han önskar åt sig själv önskar han åt sina medmänniskor också, säger Abdulai.

– Det brukar alltid vara fullt med folk hemma hos honom. Så fort alla blir lediga sticker de till hans hem, och det är väl ett bevis på vilken sorts människa han är, fortsätter han.

Abdulai kommer från en familj med åtta syskon, men det är bara han som har satsat på fotbollen. Vilket han gjorde redan i tidig ålder – till mamma Suwaibas stora förtret.

– Hon tyckte inte alls om det och tyckte att jag skulle satsa på skolan i stället. Sedan satte vi oss ner och pratade om det och jag fick fortsätta bara jag skötte skolan. Men efter high school hoppade jag av.

Vad tycker hon om att du är i Sverige och spelar fotboll nu då?

– Hon är väldigt stolt. Vi pratar med varandra varje dag. Kanske kan hon komma hit och hälsa på.

Yussif Chibsahs förhoppning är att Zakaria Abdulai ska trivas i Gävle på samma sätt som han har gjort sedan han flyttade hit i början av 2008. Själv var han dock på vippen att hamna någon helt annanstans i världen när hans första kontrakt gick ut efter säsongen 2009.

Då hade Chibsah ett konkret erbjudande från FC Baku i Azerbajdzjan som skulle ge honom 800 000 dollar för ett år inklusive bonusar – alltså runt fem miljoner svenska kronor. Han valde dock att nobba.

– Jag fick kalla fötter och tänkte ”hur ska det gå för min familj där?”, säger 27-åringen, som i stället såg ut att hamna i norska Kongsvinger.

– Men samma dag som jag skulle skriva på kontraktet fick jag ett mejl från Pelle Olsson, som undrade om det var för sent eller om jag kunde fortsätta i GIF. Och det kändes bäst för mig och för familjen. De blev besvikna i Kongsvinger, men jag hade ju inte skrivit på någonting, fortsätter Chibsah, som gärna stannar efter att kontraktet med GIF löper ut i höst.

Yussif Chibsah var en av de sista att gallras ut ur Ghanas VM-trupp i fjol och missade alltså när nationen nådde sin största framgång någonsin inom världsfotbollen och gick till kvartsfinal (förlust på straffar mot Uruguay). Däremot har han spelat mängder av landskamper med OS-landslaget och var lagkapten i Aten 2004 när stjärnor som Andrea Pirlo, Cristiano Ronaldo och Javier Saviola fanns bland motståndarna.

Även Zakaria Abdulai har landslagsambitioner. Innan avresan till Sverige pratade han med förbundskaptenen för Ghanas U23-lag, alltså det som kan få representera landet i nästa OS.

– Men vi har inte pratat sedan jag åkte, och först och främst vill jag etablera mig är i Gefle IF. Det är viktigast att jag får till det här, det är ingen brådska för mig, säger Abdulai.

Vad Yussif Chibsah kan uträtta på en fotbollsplan vet vi, och vad gäller Zakaria Abdulai har denne redan visat att han har en vänsterfot av yppersta klass – framför allt på frisparkar och hörnor.

Konkurrensen på mittfältet består av U21-landslagsmännen Suad Gruda och Marcus Hansson, men i första hand lär nog Pelle Olsson och GIF lita till den här färgstarka duon från Ghana.

Mer läsning

Annons