Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kväll ska målen trilla in: ”Det börjar släppa nu”

Det är dags att börja göra mål nu.

Annars riskerar Gefle IF att sätta ett historiskt bottenrekord i allsvenskan.

– Det känns som att det börjar släppa nu, säger Jakob Orlov inför kvällens hemmamatch mot Örebro.

Annons

GIF har gjort fem mål på elva matcher, fyra sämre än allsvenskans näst målsnålaste lag, kvällens motståndare Örebro.

Det innebär ett snitt som ligger klart under vad IS Halmia mäktade med 1979, det vill säga de 0,58 mål per match som är det sämsta målsnitt ett lag uppnått i allsvenskan någonsin.

Visst, Gefle IF har spelat tre oavgjorda matcher i rad och kanske är på väg upp ur sin tunga svacka, men faktum kvarstår: Laget gör för få mål. Senast en egen spelare skickade bollen i motståndarkassen var i segermatchen mot Kalmar FF på Guldfågeln Arena, och sedan dess har laget spelat 558 minuter där ett självmål av Djurgårdens Joona Toivio varit enda anledningen att jubla över nätrassel.

Anfallaren Jakob Orlov var den som gjorde målet mot Kalmar, då han klev upp jämsides med Holger Karlsson som klubbens bäste målskytt någonsin i allsvenskan med 20 fullträffar.

• Är det något du funderar mycket på, att ni inte gör några mål?

– Nä, det tycker jag inte att jag gör. Jag tycker att vi tog ett steg framåt anfallsmässigt mot Mjällby senast. Vi kör på, man får inte tänka för mycket på det där, säger Orlov.

– Vi har haft en dålig trend och var tvungna att starta om bakifrån. Vi har koncentrerat oss på försvarsspelet. Men anfallsspelet kommer mer och mer.

• Fem mål på elva matcher, vad säger du om det?

– Det är väl inte vad man hade velat göra, man hade ju hellre velat göra fler.

Enligt Orlov är en av anledningarna till att chanserna och målen uteblivit att GIF-spelarna haft för dåligt självförtroende när de haft bollen. I 0–0-matchen mot Mjällby såg det bättre ut, även om det resulterade i blott två avslut på mål.

• Så hur ska ni ta ytterligare ett steg framåt i offensiven?

– Det handlar om att ta avslut och slå inlägg, så att det blir lite hetare situationer framför mål. Vi måste vara tryggare med bollen. Vi har ju tydliga linjer att spela efter, det är bara att nöta på med det så kommer det att lossna.

Det säger sig självt att Gefle IF får svårt att hänga kvar i allsvenskan om inte målen börjar trilla in. På 2000-talet har det inte hänt en enda gång att det lag som gjort minst mål klarat kontraktet.

Orlov slår dock fast att torkan får ett slut i kväll.

– Vi gör två mål. Sedan spelar det ingen roll om det är jag eller någon annan som gör dem.

– Det här är ju sista matchen innan uppehållet. Nu är det bara att krama ur allt, sedan får man vila, säger Orlov.

Mer läsning

Annons