Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför allsvenskan: GIF har lämnat myten kvar på Strömvallen – och litar på spelet

/

Myten säger att Gefle IF lämnat kvar sitt främsta vapen på Strömvallen.
Statistiken säger något annat – det visar poängsnittet från förra säsongen på nya Gavlevallen.
– Men vi måste ta poängen på ett nytt sätt, säger Anders Bååth.

Annons

Han har gått vidare, och släppt taget om Strömvallen. Trodde vi i alla fall.

Men det är just på Strömvallen som vi hittar honom en tisdagskväll.

Som tränare.

– Det här riktigt kul, säger Bååth som klivit in i ledarstaben för GIF:s pojkar 16.

Anledningen är att gamla lagkompisen, målvakten Sasa Sjanic som lagt av på grund av skada, som gått in i ungdomstränarrollen.

– Jag gillar att jobba med ungdomar, och i andra klubbar har jag varit med och hållit i olika sommarcamps. Det är en bra motvikt till jobbet som fotbollsspelare också. Det här laget spelar för att utvecklas – och då kan man inte utnyttja Strömvallen som vi gjorde i allsvenskan.

Strömvallen, med sitt hårda konstgräs och med sina slitna omklädningsrum, har aldrig varit de allsvenska motståndarnas favoritbortaplan.

– Det var nog så att Gefle tog rätt många poäng på hemmaplan för att många lag hatade att komma hit. Strömvallen i kombination med ett hårt disciplinerat lag som utnyttjade alla fördelar – det gav effekt.

Men den fördelen har GIF nu lämnat ifrån sig. På Gavlevallen är allt snyggt, välordnat, modernt – och lika för alla.

För det stämmer faktiskt inte som Andreas Thomsson, andretränare i Åtvidaberg, säger i en artikel i Offside om det här med hemmaplansfördelar. Där påstår Thomsson att man var smarta i Gävle, och byggde gästande lags omklädningsrum lika litet som på Strömvallen.

Arkitekten Johan Skoog skrattar glatt när han får höra det.

– Nejnej, det stämmer inte alls. Gästande lags omklädningsrum är faktiskt lika stort som GIF:s. Vi hade väl lite på skämt uppe nån idé hur vi skulle kunna psyka motståndarna, som man gjorde i Kalmar.

???

– Gästernas omklädningsrum målades rosa, på Nanne Bergstrands förslag. Och det försågs med enkla, hårda, väggfasta bänkar utan ryggstod – och hängare som i ett gymnastikomklädningsrum.

– Nu följde vi alla regler som fanns i stället, och motståndarlaget har lika bra som GIF – förutom att hemmaspelarna har sina bås i omklädningsrummet.

Så övertaget som GIF haft med sin hemmaarena från 1923 är alltså borta. Nu är det 2015 års standard som gäller.

Trots den här förändringen höll GIF samma poängsnitt på Gavlevallen som man hade under de tre sista matcherna på Strömvallen – 1,67. Totalt en bra siffra, som egentligen bara slås under en enda säsong på 2000-talet.

Nu ska GIF försöka göra Gavlevallen till en arena där man fortsatt är svåra att besegra.

– Den enda fördel vi har kvar är att många lag har en lång bussresa i benen, säger Anders Bååth.

– Resten får vi fixa själva.

Vilket handlar lika mycket om nybyggnad av laget, som av arenan Gavlevallen.

– Alla poäng vi ska ta nu, måste vi verkligen spela oss till. Man fick väl ingenting gratis förut heller, men tog poängen på ett annat sätt.

– Men även om den nya arenan inte är nån nackdel för motståndarna, så är den en stor fördel för oss. Vi tränar på ett bra konstgräs där vi trivs, vi har ett snyggt och rent omklädningsrum, en styrketräningslokal av högsta klass – och hela miljön är skön att röra sig i.

Bååth gillar utveckligen. Både av arenan – och av laget.

– Det är en kurva som pekar uppåt. Spelet utvecklas hela tiden. Och det är en utmaning också, för vi tar ju egentligen större risker nu. Det kan straffa sig, det gjorde det i några matcher förra säsongen och det har det gjort under försäsongen också.

En sak ska dock vara densamma. Oavsett om GIF spelar på Strömvallen eller Gavlevallen.

– Vi ska fortfarande vara samma disciplinerade och jobbiga lag att möta defensivt. D-e-t ska motståndarna veta när de sitter på bussen på väg till Gävle.

MISSA INTE: Unik tv-satsning inför allsvenska premiären: "Vill ge fotbollsfansen den perfekta uppladdningen"

LÄS MER: Genrepet avklarat – här är frågorna som GIF-tränaren funderar på

STISSE ÅBERG: Genrep med glimtar av både gott och ont

Annons