Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jontes vänsterfot ger bredd för GIF

Jonathan Hellström är tillbaka i startelvan.

Med honom som vänsterback ska Gefle IF få ett lyft i offensiven hemma mot Norrköping i kväll.

Och publiken får nästan garanterat se hans numera patenterade fint...

Annons

Hellström, numera skadefri, var utanför truppen i början av säsongen, men fick göra ett längre inhopp i förlustmatchen hemma mot AIK senast. Då bytte han av Pär Asp på vänsterbackspositionen, något som genast gav resultat.

– Det kändes bra. Relationerna med våra forwards stämde, vi fick till några kombinationer, säger Hellström – som kommer att spela på samma position från start i kväll enligt vad det gick att se på GIF-träningen i går.

Pelle Olsson förklarar varför Hellströms vänsterfot behövdes mot AIK.

– Ibland blir spelet ”smalare” när vi har två högerfotade på vänstersidan. Men i den här matchen behövde vi få ett bredare spel. Det blev en bra effekt när Johan Oremo och Hellström kom in på vänsterkanten, säger Olsson.

Ett viktigt moment är inläggsspelet och genombrottsspelet på kanterna menar GIF-tränaren.

– Det har varit modellen för oss, det är så vi har skapat våra mål och chanser, säger Olsson.

– Får man en vänsterfotad spelare på kanten så hittar man andra vinklar in till forwards, säger Hellström, som inte verkar ha störts så mycket av att han var utanför laget till en början.

– Det är tuff konkurrens, sedan gäller det att ta chansen när man får den. Det är många som har pigga ben i början av säsongen, men det har ju visat sig att alla får chansen nån gång. Nu tycker jag att jag är med i racet i gen.

23-åringen inledde sin karriär som mittfältare och det var i mitten av banan han spelade mest i fjol när han äntligen var kvitt skadebekymren efter ett par tunga år. Men han har spelat flera allsvenska matcher som ytterback också.

Var han än är på planen brukar han dock visa prov på sin speciella fint, där han ser ut att satsa för ett inlägg eller en långboll när han plötsligt drar bollen bakom stödjebenet.

– Ja, det blev så när jag var vänsterback 2007, jag körde den finten ganska ofta. Och sedan har det satt sig efter det. Det är inget jag är ute efter, utan det får komma när det kommer.

• Och den funkar även när du spelar back?

– Den passar nästan bättre då, när det är trångt och motståndarnas anfallare ofta är heta när de ska försöka sno bollen på offensiv planhalva. Men, som sagt, det är inget jag går in för att göra.

• Vad är det mer för skillnad på att spela back respektive mittfältare?

– Det gäller att ligga i rätt position. Man ska vara i linje på mittfältet också, men när man är back måste man vara ännu lite noggrannare. Sedan har man bollen lite mer på egen planhalva och det blir fler en mot en-dueller i försvarsspelet, vilket är roligt.

Gefle IF har på sina tre matcher på Strömvallen bara tagit en enda poäng och riskerar att få en historiskt dålig inledning på säsongen – GIF har nämligen aldrig inlett en allsvensk säsong med fyra segerlösa hemmamatcher.

Gör Jonathan Hellström skillnad i kväll?

Mer läsning

Annons