Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen om kritiken från GIF: ”Sant till viss del”

Gävle kommun skiter i fotbollen, hävdade Hasse Berggren.

Hans utspel bemöts nu av politikerna – som dock helst vill utreda frågan först.

– Vi ska göra ett idrottspolitiskt program till hösten, säger Lars-Göran Ståhl (s), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Annons

Det var i gårdagens tidning som förre GIF-spelaren Hasse Berggren, numera sportchef för ungdomsverksamheten i klubben, röt till. Han radade upp fakta som talade för att fotbollen borde ha lika bra förutsättningar som hockeyn.

Som att fotbollen i Gästrikland har 8 000 utövare och hockeyn bara 2 000, att en större andel av utövarna är tjejer och invandrare inom fotbollen.

Lars-Göran Ståhl säger att den bild som Berggren redovisar är sann – men bara till viss del.

– Fotbollsspelarna är fler, men går man på aktiviteter som registreras till oss, ser man att hockeyspelarna är mycket, mycket mer aktiva, säger han.

– En annan sak är att hockeyn har sina fem, sex hallar koncentrerade centralt i Gävle, medan det inom fotbollen finns en fotbollsplan i varje större samhälle runtomkring oss. Jag skulle önska att det fanns isytor på de här orterna också.

Vad som är rättvist och inte när det gäller fördelningen av kommunens medel vill han avvakta med att svara på tills det idrottspolitiska programmet är färdigt.

– Vi kommer att titta på alla de här sakerna och även göra en omvärldsanalys och se hur det ser ut på andra ställen.

Är fotboll bara en sommarsport i dina ögon?

– Både ja och nej. Fotboll är en året runt-sport när vi pratar eliten, men pratar vi barn och ungdom hoppas jag att Gefle IF ansluter till ”samsyn Gästrikland” där förbund och klubbar ska samverka för att barn till och med 15 år inte ska tvingas välja idrott.

– Men spontanidrottsplatser, där vem som helst kan ta med sina barn och spela exempelvis fotboll, det är sånt som jag tror att vi kommer att få fler av.

Kenneth Bognesand (m), ledamot i kultur- och fritidsnämnden, säger att det kan finnas ett behov av en fullstor inomhushall.

– Det är jättebra att Hasse tar upp det här, det måste komma propåer utifrån om det finns saker som kan göras bättre. När det gäller inomhushall pratade vi i alliansgruppen om att det kanske behövs någon större modell, men det får vi återkomma till, säger Bognesand, som också påpekar att det är en (ouppvärmd) konstgräsplan i Andersberg på gång.

Sporten har även sökt representanter för samtliga partier i kommunstyrelsen, men har bara fått svar från kommunalrådet Carina Blank (s).

– När det gäller fördelningen gör vi från kommunstyrelsen ingen värdering, det är det Kultur & fritid som gör. Men det finns inget som säger att alla idrotter ska ha lika mycket. Vi tittar utifrån varje förenings behov och varje idrotts speciella förutsättningar, säger hon.

Om du talar som socialdemokratisk politiker – ska ni inte satsa på en idrott som har många tjejer och invandrare?

– Fotbollen gör det otroligt bra, det är vi väl medvetna om. Men vi har inte synpunkter på om det bara är tjejer eller killar inom en idrott, det viktiga är att alla som vill vara med får vara det.

Mer läsning

Annons