Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstgräset bakom flera skador i GIF?

Jens Portin kan inte spela i dagens möte med Häcken – och många fler i GIF har skadekänningar.

Ett konstgräs som inte håller måttet kan vara orsaken.

– Vi är inte nöjda med det, säger Marcus Hansson.

Annons

Strömvallen fick konstgräs till återkomsten i allsvenskan 2005. Under sommaruppehållet 2010 byttes mattan ut mot den nuvarande, som enligt planen ska ligga kvar till 2015.

Redan nu flaggar dock GIF-spelarna för att mattan inte är som den ska.

Och flera av dem kopplar ihop sina smärtor i ljumskar och magar och allt vad det är med det stumma, hårda konstgräset.

Visserligen är det bara två spelare i truppen på skadelistan, men med ett komprimerat schema i slutet av säsongen kan de här krämporna växa ut till ett bekymmer.

I går fick Jens Portin, vänsterbacken, kasta in handduken med slitna ljumskar.

– Det gick bra i början, men när jag började slå långa bollar gick det inte längre, förklarar Portin.

– Om det beror på planen vet jag inte. Men jag har inte fått någon smäll, och det är ju ett tag sedan det var match, fortsätter finländaren.

Nej, några belägg för att konstgräset orsakar förslitningsskadorna finns det inte.

Men spelarna är inte nöjda.

– Det sliter oerhört när det är torrt och strävt. Samtidigt är det vår verklighet, det är inget vi spelare kan göra något åt. Det är bara att träna och hålla modet uppe, säger Marcus Hansson, mittfältaren som ska operera höften efter säsongen.

– Det är inget jättebra konstgräs, det är det inte. Jag känner att jag har lite problem med ljumskarna och det är inget jag hade i somras när vi tränade på gräs. Samtidigt är det inget som stör inför matchen, säger anfallaren Mikael Dahlberg.

När det nya konstgräset lades framhölls det att nu skulle man få grässtråna att stå upp hela tiden. Två år senare kan man konstatera att det inte är så längre. Även om vaktmästarna jobbar hårt med bland annat harvning, för att få stråna att resa sig, och vattning för att få planen mjukare.

– Det är inte arbetsinsatsen som brister, det är något fel på mattan, slår Marcus Hansson fast.

GIF-tränaren och sportchefen Pelle Olsson vill inte göra det här till någon stor fråga, men medger att klubben tycker att mattan är ”väldigt stum”. Och han säger att GIF har meddelat planägaren, det vill säga kommunen, sina åsikter.

På Kultur & fritid tar idrottssamordnaren Tony Rosén kritiken på allvar.

– Det låter väldigt oroväckande. Jag får åka upp till Strömvallen redan i morgon och höra med Pelle Olsson. Vi är måna om att ha ett allsvenskt lag och då måste spelarna vara hela också, säger Rosén.

Kommunen har fått indikationer på missnöje redan tidigare, men något egentligt försök att reklamera mattan har inte gjorts.

– Det görs årliga tester på alla konstgräs i allsvenskan och det här har klarat sig på alla punkter. Men vi kanske får anledning att se över det här igen.

Ny matta 2015 – är det vad som gäller?

– Blir det tillräckligt många argument för något annat är det ingen omöjlighet att vi ändrar oss. Själv tycker jag att det ska läggas nytt konstgräs senast i samband med nya arenan.

Mer läsning

Annons