Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet för GIF – pengar och ny Europaplats

En helt betydelselös match borta mot Djurgården på Stockholms Stadion i eftermiddag avslutar den allsvenska säsongen för Gefle IF.

Nu är det ändå inte riktigt sant.

– Vi har väldigt många saker att spela för. Vi kan fortfarande klättra i tabellen vilket ger extra pengar, säger GIF-tränaren Pelle Olsson.

Annons

Motivationen finns i GIF-lägret. De bonupengar som delas ut av Svenska fotbollförbundet är förstås högre ju längre upp i tabellen lagen kommer. Gefle kan bli som sämst tia om Mjällby går förbi i eftermiddag. Det ger 699 000 kronr. En niondeplats ger 826 000 kronor och för en åtteplats premieras laget med 1 016 000 kronor.

– Det är så högt vi kan klättra och för att göra det måste vi vinna matchen mot Djurgården samtidigt som vi får några andra resultat med oss. Det är i allra högsta grad en morot och det är mycket pengar för oss, säger Olsson.

Gefles målsättning innan säsongen var att komma bland de tio bästa. Den är redan infriad och poängrekordet under en allsvensk säsong är också i hamn med de totalt 40 poäng som laget har tagit. Men det går alltså att klättra ytterligare.

Formen är det definitivt inget fel på. Hösten har varit riktigt bra och det är bara den sämre insatsen borta mot Elfsborg som finns som en plump.

– Spelare känns väldigt pigga och alerta och vi kanske har tillbaka det från den långa säsongen ifjol där vi blev härdade och spelade 39 tävlingsmatcher fram till den 15 november. Nu mot Djurgården gör vi våran 31:a match och säsongen är kortare, säger Olsson.

Efter matchen i eftermiddag kommer GIF att fortsätta träningarna ytterligare en månad med sex pass i veckan. Det kommer att komma in några utifrån som ska provträna men Pelle säger redan nu att särskilt många värvningar blir det inte till nästa år heller.

– Vi ser att kontinuitet ger resultat och vi räknar med att förlänga med många av våra redan befintliga spelare och då finns det inte så mycket plats kvar i truppen. Men vi får väl se.

Flera har redan förlängt och det jobbas på ytterligare underskrifter.

– Jag hoppas ha några klara till mitten av veckan, säger GIF-tränaren.

Men det är inte bara placeringar och pengar som finns i potten. Även en plats i Europa står på spel. GIF toppar fair play-ligan igen och det kan ge en extra svensk plats i Europacupspelet nästa säsong.

– Vi gick om Häcken efter förra omgången. Det går självklart inte att spela för att undvika varningar men det är ändå någonting att ha med sig. Fem av de sju senaste säsongerna har det svenska fair play-laget fått en extra plats.

Gefle har ju själv fått den platsen två gånger om. Senast för två säsonger sedan.

Inramningen på Stockholms Stadion blir säkert också häftig i eftermiddag. 8 000 biljetter var sålda där hemmafansen ska få en chanjs att hylla målvakten Pa Dembo Touray och ikonen Mattias Jonsson en sista gång innan de lämnar Djurgården.

– Det är alltid extra att komma till Stadion, avslutar GIF-Olsson.

Mer läsning

Annons