Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet som ger GIF drömsits

Ett straffmål av Daniel Theorin, ett drömmål av Mikael Dahlberg – sedan var Gefle IF:s allsvenska kontrakt mer eller mindre säkrat.

– En viktig seger i ett viktigt läge, säger Dahlberg efter 2–0 mot svenska mästarna Malmö FF.

Annons

Gefle IF var hårt tillbakapressat när Mikael Dahlberg snodde bollen av MFF-mittfältaren Miljan Mutavdzic med lite drygt tio minuter kvar.

Sekunderna senare hade han gjort årets mål på Strömvallen – och säkrat den första GIF-segern sedan den andra juli. Däremellan blev det sex raka förluster och så den oavgjorda 2–2-matchen mot Häcken före landslagsuppehållet.

– Det var jäkligt skönt att se den gå in. Det var ett fint mål, kanske det snyggaste jag gjort i Gefle IF. Men jag har faktiskt något mål tidigare, mot Hammarby 2005 när jag spelade i Sundsvall, som jag kanske håller som lite snyggare, säger Dahlberg, som med vänsterfoten dundrade in bollen i ena krysset bakom MFF-keepern Johan Dahlin.

En tung period är därmed över för GIF, som även hade en trist svit mot MFF att bryta – sju raka utan seger även i det fallet.

– Vi har jobbat hårt även fast det har gått emot oss och inte börjat chansa i vårt spel och börjat söka andra lösningar. Vi har hållit oss kalla, vilket jag tror har varit en fördel för oss, säger Dahlberg som förklaring till att det gick att vända trenden.

– Sedan var ju Daniel Bernhardssons 2–2-mål mot Häcken i 89:e eller 90:e minuten väldigt viktigt, lägger han till.

Dahlbergs drömträff innebar 2–0 och stängde matchen. Det som öppnade den för GIF:s del var den straff som mittbacken Daniel Theorin stänkte dit.

Daniel Bernhardsson slog en väl avvägd långboll till Jakob Orlov efter drygt 20 minuter, och sedan den sistnämnde dragits i tröjan av MFF-backen Markus Halsti fick ”Theo” chansen från straffpunkten för andra gången i år. Och som vanligt var han hur kylig som helst.

Nu har han slagit sex straffar i GIF-tröjan – två i allsvenskan, en i fjolårets kval mot Sundsvall och tre i träningsmatcher – och inte missat en enda.

– Det är bara roligt med straffar. Och det var jäkligt skönt att få första målet. Det är duktiga spelare i Malmö, men vi höll ett kompakt och bra försvarsspel under hela matchen, säger Theorin.

GIF-kontraktet är nu i praktiken säkrat. Ni kan kolla in statistiken här intill. De 31 poäng som GIF redan spelat till sig med sju omgångar kvar har räckt till säkrat kontrakt under fem av de senaste sex säsongerna.

Mikael Dahlberg:

– Jag vet inte hur mycket som kommer att krävas. 31 poäng är en helt okej utdelning på 23 matcher. Men vi har som målsättning att bli topp tio och det kommer att krävas ett par segrar till för att nå det.

Mer läsning

Annons