Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målskytten som blivit mycket mer än så

Christoffer Edlunds uppdrag är fortfarande att göra mål.

Men nu har han fler roller.

Som lagkapten – och som tränare på bandygymnasiet.

– Det betyder nog inte så mycket för bandyspelaren Christoffer Edlund, men för människan, säger han.

Annons

25-årige Christoffer Edlund går in på sin fjärde säsong i SAIK och är snudd på en veteran numera i ett mycket ungt mästarlag. Medelåldern ligger på 22,8 vilket är samma som under fjolårssäsongen.

– Det kommer många underifrån. Så det är klart, jämfört med dem känner man sig nästan gammal, säger Edlund och skrattar.

– Men 25 är ingen ålder. Förhoppningsvis har jag många år kvar.

Han säger att det gäller att ta vara på åren, med tillägget att det har han gjort hittills i SAIK. Vilket knappast är något omotiverat skrävel.

Edlund vann skytteligan på 91 mål under sin första säsong i klubben 2009/2010. Året efter vann han skytteligan på 77 mål och senast – när han gick skadad i flera månader och fick lämna w.o i målmatchen – vann han för första gången skytteligan i ett SM-slutspel med sina 23 fullträffar.

Vid sidan om planen har han fattat tycke för Sandviken som stad och dessutom hittat kärleken. Han bor numera ihop med Sandvikentjejen Maria.

Ändå är det något som har saknats.

– Jag har inte jobbat någonting under mina tre år här. På slutet kände jag att det var lite drygt att inte ha något att göra. Det var mycket dötid.

– Men nu har jag hittat något som är väldigt roligt.

Det han har hittat är en halvtidstjänst som instruktör, eller tränare om man vill, på bandygymnasiet i Sandviken. Fyra vardagar håller han, Sebastian Falk och SAIK-tränaren Peter Isaksson i träningarna för några av landets mest talangfulla bandyungdomar.

Edlund är rookie – han började sin halvtidstjänst i augusti – och håller en låg profil på träningen som Sporten besöker. Förre elitskrinnaren Falk sköter det mesta av snacket medan Edlund håller koll på förlupna bollar.

Så ser det förstås inte alltid ut. Edlund är uppskattad bland eleverna.

– Det är jättekul. Han är duktig, både på bandy och det sociala. Sedan är han förstås en jättebra förebild för oss. Alla vi vill ju bli elitspelare, så han passar perfekt för den här rollen, säger backen Andreas Nilsson, född 1995 och en av få på bandygymnasiet som kommer från Sandviken ursprungligen.

Edlund själv säger att just det där med det sociala är viktigt.

– De är ju 16 år många av de som kommer hit och har flyttat hemifrån för första gången. En jätteviktig del är att se till att de trivs. Att helheten fungerar, inte bara bandyn, säger Edlund, som själv valde bort bandygymnasiet när han var i samma ålder som sina adepter.

– Vi hade ju så bra ungdomslag i Vetlanda, det var därför jag stannade.

Finns det några blivande Christoffer Edlund eller Daniel Berlin bland dina elever?

– Det är svårt att säga. Det finns jättemånga talanger och jag tror att det är mycket upp till var och en hur mycket de vill satsa. Men alla verkligen brinner för det här, och då finns det utvecklingspotential. Och det är det som gör att det här jobbet är så förbannat roligt.

Vad kan det här betyda för dig som bandyspelare?

– Jag vet inte. Jag tror mest att det påverkar personen Christoffer. Man får ett visst ansvar, att försöka hjälpa andra. Det är mer det, att man växer som person. Det är jag jätteintresserad av.

Apropå ansvar är det precis vad Edlund får som nybliven lagkapten i SAIK, en roll som Daniel Berlin tidigare hade.

– Jag blir på ett sätt ett ansikte utåt, så jag måste tänka till lite i olika situationer.

Du kan väl vara rätt het på planen...

– Tycker du? Jag är ju en vinnarskalle och vill vinna till varje pris. Och då är det klart att jag ibland blir irriterad. Men det är aldrig riktat mot laget eller någon annan, utan mest mot mig själv. Jag vill alltid lagets bästa.

Som målskytt bör man väl ibland vara lite egoistisk. Kan du vara det som lagkapten?

– Jag tänker inte ändra spelstil bara för att jag har en bindel på armen. Jag hoppas att jag ska vara samma spelare. Eller jag s-k-a vara samma spelare.

– Har jag ett läge att göra mål kommer jag att ta avslut, om någon sedan tycker att det är själviskt får det vara så. Men jag tror nog att lagkamraterna vill att jag spelar som förut de också.

FOTNOT: 2010 gjorde Edlund lika många mål i slutspelet som bland andra Hammarbys Patrik Nilsson, men hade spelat en match mer.

Mer läsning

Annons