Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maratonmannen gör 113:e raka matchen

I kväll är det dags för Gefle IF att bryta den negativa förlusttrenden.

I bräschen går lagkaptenen Daniel Bernhardsson – som spelar sin 113:e allsvenska match i rad – tangerat allsvenskt rekord för utespelare på 2000-talet.

– Jag har haft kontinuitet, varit skadefri och klarat mig undan fler än två varningar per säsong, säger han själv om rekordsviten.

Annons

Efter en strålande start på allsvenskan har GIF som bekant haft en tung svacka under juli månad. Fyra raka förluster har det blivit och nu börjar jakten på poäng och segrar bli allt mer desperat.

Fast någon panik är det absolut inte tal om enligt Gefles lagkapten, 33-årige Daniel Bernhardsson, som i kväll tangerar det allsvenska rekordet i antal spelade matcher i rad för en utespelare.

”Bernhard” har spelat alla GIF:s allsvenska matcher sedan laget mötte Djurgården 7 oktober 2007 – snart fyra år alltså. Och när domaren Martin Ingvarsson blåser igång kvällens match på Vångavallen går Bernhardsson upp på samma antal matcher i rad, 113, som Tommy Jönsson nådde i Halmstad mellan 5 september 2000 och 9 april 2005.

• Minns du när du senaste missade en match, Daniel?

– Ja, det var en bortamatch mot just Halmstad 2007. Jag var avstängd då efter tre gula kort. Varför jag inte missat någon match sedan dess ska du egentligen fråga Pelle Olsson om. Men det gäller att spela med huvudet och inte vara dumdristig så man drar på sig onödiga varningar.

Men Bernhardsson säger att han haft lite flyt också just med tanke på avstängningsrisken och hans skadesituation.

– Jag ligger ju på två varningar nu och en till så spricker sviten. Men jag har haft två gula per säsong de senaste åren och dessutom har jag kunnat spela även fast jag haft lite problem med mina knän.

Bernhardsson gjorde även en operation i ljumsktrakten innan årets säsong, så han har tajmat sin frånvaro väl. Men om den långa matchsviten fortsätter även kommande säsonger är ännu oklart. Hans nuvarande kontrakt går ut i höst och Pelle Olsson har ännu inte lagt fram något förslag till förlängning.

– Jag har inte funderat så mycket på det själv heller, säger Bernhardsson som berättar att han fortfarande tycker att det är lika roligt att spela fotboll på den högsta svenska nivån.

– Skulle man inte tycka det så skulle man inte klara av att spela. Jag tycker fortfarande att det är lika spännande inför varje säsong.

• Utvecklas du fortfarande som fotbollsspelare?

– Kanske inte på samma sätt som en spelare i 20–25-årsåldern, men jag har erfarenhet att luta mig tillbaka på. Jag vet hur Pelle tänker och vilken fotboll han vill att vi ska spela. Men det gäller att hela tiden göra bra träningar och matcher för att få fortsatt förtroende.

• Hur är det förresten med dina knän? Behöver du ta kortisonsprutor nu också?

– Nej, nu var det ett tag sedan. Peppar, peppar så börjar det bli bättre och bättre. Jag vet inte om det är värmen, men jag upplever att det känns bättre på sommaren.

GIF:s lagkapten vet också hur hans lag ska vända förlustsviten på fyra matcher – och taktiken är inget han hymlar om.

– Vi kommer att ha försvarsspelet, över hela banan, i fokus. Det får faktiskt se ut hur det vill bara vi tar poäng och hittar tillbaka till det spel som gav oss segrar och poäng tidigare i år och sedan bygga från det.

– Spelar vi ett kompakt försvarsspel vet vi att kontringslägen kommer att uppstå, så ska vi vinna, säger Daniel Bernhardsson.

FOTNOT: Självklart finns det en annan spelare i GIF som spelat fler matcher i rad än Daniel Bernhardsson. Det är målvakten Mattias Hugosson som stått alla Gefles allsvenska matcher sedan laget gick upp 2005 – 187 stycken.

Mer läsning

Annons