Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mård avstängd – då backar Hansson igen

Olof Mård är avstängd mot AIK. Då tar Marcus Hansson klivet ner – och positionen som mittback är han bekväm med.

– Jag vet vad det handlar om, säger Hansson.

Annons

Gefle IF hade inte förlorat sedan bortamötet med Helsingborg den 9 maj.

Men i lördags fick laget ge sig mot Gais – och 3–1-förlusten betydde att sviten på åtta raka matcher utan förlust var över.

På söndag ska GIF försöka starta en ny sådan hemma mot AIK. Men det blir utan mittbacken Olof Mård, som drog på sig ett rött kort mot Gais.

Högst sannolikt tar därmed Marcus Hansson plats som mittback – en position han spelat på vid ett flertal gånger tidigare.

– Om Pelle (Olsson, GIF-tränaren) placerar mig där, är det bara att acceptera. Det är en lång säsong, och då får man räkna med att spela på olika positioner. Jag är inte lika van vid att spela mittback som mittfältare, men det är bara att förbereda sig på bästa sätt, säger Marcus Hansson.

I slutet på mars gjorde Hansson debut i U21-landslaget i en träningslandskamp mot Italien – som mittback.

– Jag spelade hela andra halvlek och det gick okej. Det var en helt ny nivå och det gick fortare än vad jag är van vid.

Och i allsvenskan har Hansson spelat på den positionen i totalt sex matcher den här säsongen, senast i 0–0-mötet med Djurgården den 15 maj.

– Jag föredrar att spela på mittfältet, eftersom jag spelat där under större delen av karriären. Jag har större trygghet på mittfältet och mina egenskaper passar sig bättre där, men jag vet vad det handlar om som mittback också.

• Vad är den främsta skillnaden?

– Man måste vara mycket försiktigare som mittback, när det gäller aggressiviteten. Som mittfältare kan man vara mycket mer aggressiv, eftersom det finns spelare bakom dig. Som mittback är det extra viktigt att se till att man inte får bollen bakom sig.

• Du har haft en bra säsong hittills med flera imponerande insatser.

– Jo, jag tycker att det känts bättre och bättre hela tiden. Men det är mycket tack vare hela laget.

Hansson har skakat av sig besvikelsen efter förlusten mot Gais – och han kan faktiskt konstatera:

– Förlusten kanske var bra för oss. Sviten är bruten och nu är det bara att titta framåt. Vi kommer att vara rejält revanschsugna mot AIK och visa att förlusten mot Gais var en engångsföreteelse.

– Men visst var det oerhört tungt att förlora. Vi tappade i aggressivitet och svarade inte för de prestationer som krävs mot ett så pass bra lag som Gais. Men det stämmer inte alltid, så enkelt är det.

Det troliga är att ghananen Zakaria Abdulai går in på innermittfältet ihop med landsmannen Yussif Chibsah mot AIK.

– Zakaria har gjort det riktigt bra för oss den här säsongen och det är bara positivt om han skulle spela där. Vi har stabilitet och många bra spelare i laget. Och oavsett vilka positionsförändringar det blir har vi en god chans mot AIK, säger Marcus Hansson.

Mer läsning

Annons