Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittbackar och bokmalar

Tillsammans ska de läsa sönder motståndarnas offensiv.

Men det är inte det enda som förenar Gefle IF:s mittbackspar Olof Mård och Linus Malmborg.

Båda brukar nämligen hämta ny kraft ur en bra bok.

Annons

Linus Malmborg hämtades från division 1-laget Vasalund tidigt i vintras – och det tog inte lång tid för honom att hitta sin plats i Gefle IF.

Både på och vid sidan av planen utstrålar 24-åringen en självklar pondus.

– Jag tycker att jag har gjort det bra så här långt, men jag kan inte säga att jag är säker på min plats, säger Malmborg.

Han ska i alla fall försöka fylla tomrummet efter Daniel Theorin, och bildar den här säsongen mittbackspar med Olof Mård, som etablerat sig ordentligt på positionen.

Det är en duo som tar plats på fotbollsplanen, där kommunikation är något de värdesätter högt.

Och vid sidan av den har mittbackarna ett gemensamt intresse – bokläsning.

– För min del kan man säga att det började på riktigt 2010, då jag gick skadad. Jag och ”Jonte” (GIF-mittfältaren Jonathan Hellström) var skadade samtidigt och jag fick en bok av honom, en peppningsbok som heter It’s your time. Det finns en svensk variant också (Din tid är nu) och böckerna är skrivna med budskapet att ens tid kommer, att man inte ska ge upp, berättar Olof Mård.

– Jag hade en tung period 2010 och genom att läsa böcker kunde jag koppla bort tankarna från fotbollen. Det var skön avkoppling. Innan dess läste jag inte speciellt mycket, men numera försöker jag att läsa lite varje dag. Och när det gäller genre varierar det från deckare till biografier.

För Linus Malmborg går bokläsandet i vågor.

– Vissa perioder läser jag inte så mycket, men oftast försöker jag ta någon timme på kvällarna. Så har det varit så länge jag kan minnas. Jag känner ingen press att jag måste läsa, utan det är roligt när man väl gör det. Jag tror det är viktigt att rensa tankarna, vilket man gör omedvetet genom att läsa, säger Malmborg och tillägger:

– Jag tycker också att det är väldigt allmänbildande, man lär sig en hel del om allt.

Bidrar bokläsandet till bättre prestationer på fotbollsplanen?

– Läser man fotbollsböcker, så... säger Mård med ett snett leende.

– Nej, men jag tror kanske att man finner ett lugn i sig själv, vilket leder till att man inte ältar saker som hänt på fotbollsplanen. Jag tror inte att jag skulle klara av att bara gå runt och tänka på fotbollen, utan det är viktigt att koppla bort allvaret och fokusera på andra saker emellanåt.

Har ni någon favoritbok?

Malmborg: – Då måste jag nog säga En sorts kärlek, samt uppföljaren Änklingen, båda skrivna av holländaren Ray Kluun.

Mård: – Urkällan håller jag nog som min favorit hittills. Den var lite tung inledningsvis, men när man väl kom in i den blev den bra. Det fanns många personegenskaper att ta med sig till fotbollen.

Hur hittar ni bra böcker?

Mård: – Det är bara att fråga runt, så får man en del tips.

Malmborg: – Det blir lite vad man kommer över. Jag brukar få en del böcker av mamma.

Utbyter ni bokerfarenheter med varandra?

– Nej, än så länge har vi faktiskt inte gjort det, men det kanske kan bli så, säger Mård och sneglar mot sin mittbackskollega, som nickar instämmande.

Linus Malmborg ser fram emot premiären borta mot Malmö FF nästa måndag (2 april) – och han hoppas kunna tillföra Gefle IF värdefull framåtanda.

– Jag var lagkapten i både Värnamo och Vasalund och är en spelare som hela tiden peppar lagkamraterna med kommentarer som ”kom igen nu, gubbar!”, när det behövs är jag bra på att väcka laget. När man snackar är det självklart viktigt att det är konstruktivt.

Mård, fyller Linus tomrummet efter Theorin?

– Det är svårt att säga, det är två olika spelartyper. Det har fungerat otroligt bra att spela med Linus, och det fungerade bra med Theorin också. Alla spelare är olika.

Och när det gäller Olof Mårds egen status i laget vill inte heller han sticka ut hakan och säga att han är garanterad en ordinarie plats.

– Man är aldrig säker, det kan vända snabbt. Titta till exempel på Karl Svensson (nu i superettanklubben Jönköpings Södra) när han var i IFK Göteborg, helt plötsligt var han inte önskad längre. Man måste fortsätta att jobba hårt varje dag. Det gäller att aldrig slappna av, utan fortsätta bevisa att man ska spela och att man är en tillgång för laget, säger Olof Mård.

Mer läsning

Annons