Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nilsson tillbaka för guld

Lasse Nilsson hade tappat bort glädjen med fotbollen. Därför lämnade han proffslivet i Holland – för att förstärka ett redan starkt Elfsborg. Inför morgondagens match mot Gefle IF på Strömvallen kan den 29-årige måltjuven konstatera att han tog rätt beslut.

Annons

Lasse Nilsson har inte gjort många framträdanden på Strömvallen genom åren.

Enda gången han spelat en allsvensk match på nämnda plats var 2008 när han var i Elfsborg på lån från franska AS Saint-Étienne. Den kommer han å andra sidan ihåg väl – det var nämligen sista omgången och Boråslaget hade viss chans på SM-guldet.

– Det var en ganska konstig match. Vi spelade egentligen inte för guldet eftersom Kalmar var tvunget att få storstryk medan vi var tvungna att vinna med fem mål. Så när Kalmar gjorde 1–1 kändes det nästan bra, så att vi inte skulle förlora guldet på målskillnad, säger Lasse Nilsson.

Han passade till Elfsborgs 1–0-mål i en match som gästerna vann med 2–1 till slut sedan Hasse Berggren fått in en sen reducering för Gefle IF. Men tre poäng räckte alltså inte för de gulsvarta.

– Det var en ganska tråkig känsla, att åka upp och vinna och ändå inte få det där guldet som jag nästan tycker att vi var värda.

Den här säsongen är tanken att Lasse Nilsson ska få sitt SM-guld. Det har varit både hans och hela Elfsborgs plan ända sedan försäsongen inleddes – och efter en knackig inledning toppar laget tabellen.

Själv har han gjort succé efter återkomsten. Sex mål har det blivit, och vid tre tillfällen har han slagit till i slutminuterna och fixat viktiga trepoängare.

Redan i premiären visade han vad som var på gång med sitt 2–1-mål mot Häcken i 93:e minuten – en viktig fullträff konstaterar han så här i efterhand.

– Det är skönt att vara tillbaka. Min fru är härifrån och vi har inga planer på att röra oss, säger Lasse Nilsson, som representerat fyra olika utlandsklubbar och senast spelade för Vitesse Arnhem i Holland.

– Jag har haft det jättebra, även om det har varit många flyttar och klubbar, och jag trivdes väldigt bra i Holland där jag var ordinarie. Men någonstans tappade jag lusten, det var inte lika kul med fotboll som det borde ha varit. Jag flyttade hem för att få tillbaka hungern, och jag är väldigt glad att det blev så.

• Trots att ni leder serien har ni inte varit nöjda med ert spel – det har varit för ojämnt, va?

– Jo, men det har hela tiden gått åt rätt håll. Det känns stabilt och vi är självsäkra. Det som talar för oss är ju att vi ännu inte fått ut max i vårt spel, långt därifrån. Vi har en växel till att lägga i.

Det bådar mindre gott för Gefle IF:s del. På sex allsvenska säsonger har Gävlelaget nämligen aldrig vunnit hemma mot Elfsborg.

– Jaså, ja det låter ju bra för oss, säger Nilsson, som i alla fall förlorat på Strömvallen tidigare, när han spelade i Brage som fick stryk med 1–0 i superettan 2001.

Mer läsning

Annons