Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det tätare bakåt i GIF igen

Nu börjar man känna igen gamla försvarsstarka Gefle IF från de senaste säsongerna.

– Vi hade bra ordning på försvarsspelet, säger Gefles tränare Pelle Olsson, efter att hans lag spelat 0–0 borta mot Mjällby AIF.

GIF:s tredje raka kryssmatch i allsvenskan.

Annons

Gefle IF har fått stopp på den defensiva blödningen. Efter att ha släppt in 15 mål på åtta matcher, har det bara blivit ett på de tre senaste.

Mot Mjällby vägrade GIF:s målvakt Mattias Hugosson släppa några bollar bakom sig. Och det var främst i ett läge där Mjällbys mittfältare Marcus Pode fick fritt skottläge, som Hugosson visade sin storhet som målvakt.

– Jag trodde först att vår back skulle nå bollen, men som tur var han jag reagera snabbt, säger Mattias Hugosson, som gjorde en klassisk benparad på Podes direktskott.

Annars var det Gefle som inledde matchen piggast på Strandvallen i Hällevik. Gång på gång kom laget fram på högerkanten där bollar lyftes mot båda anfallarna Jakob Orlov och Mikael Dahlberg.

I mitten av halvleken hittade vänstermittfältaren Jonathan Hellström fram till Jakob Orlov som styrde bollen precis utanför Mattias Aspers högra stolpe.

Men spelet jämnade ut sig och hemmalaget kom in i matchen. Men förutom Podes vassa chans skapade inte hemmalaget speciellt många klara chanser.

Varför?

Ett disciplinerat försvarsspel från Gefles sida stoppade ett temposvagt hemmalag. Den nykomponerade mittbackduon Olof Mård och David Fällman stod för en solid försvarsinsats.

Mård var tillbaka i startelvan efter rosfebern som hållit honom borta från fotbollen i ett par veckor.

– Det var en del situationer som var lite luriga i början, men ju längre matchen gick desto mer växte jag in matchen, säger Olof Mård.

Även Gefles tränare Per Olsson var nöjd med sitt mittbackspar.

– De gjorde det bra, liksom hela laget. Vi börjar få tillbaka självförtroende i vårt försvarsspel igen och det syntes i matchen.

Smolk i glädjebägaren för Mårds del var att han blev varnad och därmed missar den viktiga matchen hemma mot Örebro på onsdag.

Den annars prickfria David Fällman missbedömde en bollstuts och bollen gick över honom. Marcus Ekenberg fick bollen i ett väldigt bra läge, men blev kapad av Mård. Varningen var odiskutabel.

– Det är skit att missa matchen mot Örebro, nu när jag precis har kommit tillbaka och gjorde en bra match i kväll. Men varningen är inget att snacka om. Jag var tvungen att ta den, säger Mård.

Gefle lyckades bärga hem en poäng till Gästrikland.

– En viktig poäng för oss. Vi tar små steg för att stärka självförtroendet. Och poängen i kväll betyder väldigt mycket, säger Pelle Olsson.

Det starka försvarsspelet är tillbaka i Gefle. Nu ska bara anfallsspelet lyfta…

• Kanske kommer det mot Örebro på onsdag?

– Vi har haft ett otroligt tufft schema med fyra matcher på elva dagar. Nu ska vi återhämta oss och samla ny kraft inför matchen mot Örebro. Vi måste få lite mer kvalité i anfallsspelet. Och det hoppas jag att vi kommer att ha på onsdag, säger Pelle Olsson.

Mer läsning

Annons