Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vill Löfstedt vinna själv – mot laget han nobbade

En del har memorerat replikerna från VM-krönikan i fotboll från 1994. Och så finns det dom som minns vartenda ord från SM-finalen i bandy 1992.

Nu har Johan Löfstedt själv chansen att skapa historia.

Mot laget han valde bort.

Annons

Replikerna sitter i ryggmärgen, och när vi ber om ett exempel kommer det som ett rinnande vatten:

– Där dyker han upp, gissa vem? Jonas Claesson!

Johan Löfstedt skrattar hjärtligt. Det är ingen tvekan om det är en pojkdröm som går i uppfyllelse när han nu själv får chansen att spela en SM-final för första gången, och inte bara titta på inspelningar på gamla vhs-kassetter.

Och han är faktiskt obesegrad i finaler på Studenternas. 2003 vann Johan Löfstedt både pojk- och juniorfinalen med sitt Vetlanda.

Men det här, det är något helt annat.

– Det är så olikt allt annat vi gör under en säsong. Att få spela inför 20-25 000 åskådare, det är som att få vara Zlatan för en dag. Jag går runt och ryser när jag tänker på det.

Han stod själv på läktaren när SAIK tog guldet i fjol, knuffade sin kompis i sidan och sa: Där ska jag vara med nästa år.

Men det kunde lika gärna ha varit i motståndarlaget, Löfstedt valde nämligen bort Villa när han valde SAIK.

– Det finns en otrolig vinnarmentalitet i Sandviken, och det var det som avgjorde mitt val. Det spelar ingen roll om man tappar en del spelare och plockar in nya. Laget spelar på samma sätt och det finns en unik röd tråd genom hela verksamheten, hela vägen ner i ungdomslagen, som jag inte tror finns i någon annan klubb, säger han.

Och nu kan han knappast ångra sig. 32 mål i grundserien, ett lyckat VM som gav guld i Kazakstan och nu en stundande SM-final.

– Visst fanns det i bakhuvudet, att SAIK är ett bra lag som går långt. Men att det skulle gå så här bra för mig, det hade jag inte kunnat drömma om. Nu är det bara att hoppas på ett lyckligt slut också. VM-finalen lyckades jag hantera på ett bra sätt känslomässigt, därför tror jag att det ska gå bra den här gången också.

Hur ser ditt drömscenario ut?

– En jämn match från början, där vi tar tag i taktpinnen allt eftersom. Sen tröttar vi ut Villa i andra halvlek och går ifrån, jag tror vi vinner med 7–4.

Och kanske, kanske får vi höra följande citat från TV4:s sändning: ”Där dyker han upp, gissa vem? Johan Löfstedt!”

Mer läsning

Annons