Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny match – helt naturligt...

Två träningspass på Kungsbäcks naturgräs ska räcka.

Gefle IF gör i eftermiddag säsongspremiär på just det underlaget på Rambergsvallen i Göteborg mot BK Häcken där också skytteligaledaren Mathias Ranegie måste stoppas.

Annons

– Senast vi spelade match på naturgräs var under träningslägret på Cypern, säger tränaren Pelle Olsson.

GIF har fått en mycket bra start på årets allsvenska trots förlusten hemma på Strömvallen i torsdags mot Trelleborg. Men samtliga fyra matcher – Syrianska borta, Norrköping hemma, Örebro borta och då Trelleborg hemma – har spelats på konstgräs.

Nu blir det snabba ryck att vänja sig vid ett annat spel.

– Vi har tränat här fredag och lördag och jag tror ändå att det ska räcka. Det var ju så tätt mellan matcherna här på slutet att vi inte nar haft något annat val, säger Pelle samtidigt som han blickar ut över ett grönt men ojämnt gräsunderlag på Kungsbäck.

En knapp timmes träning handlade mest om passningsspel, lite spelvändningar och några snabba ruscher innan det avslutades med tio minuters spel.

– Den största skillnaden mellan de båda underlagen är fotisättningen. Nu har killarna i alla fall fått tillbaka lite av den där viktiga känslan, summer GIF-tränaren.

Annars tror och hoppas han på en jämnare gräsplan än den som finns att erbjuda här hemma.

– Jag såg Häckens hemmamatch mot Örebro på tv och mattan var brun och gul men hårt pressad och mycket jämnare än det här där bollarna kan studsa lite hur som helst. Killarna är dessutom så vana att växla underlag att det inte ska vara några större problem.

Både Häcken och GIF kommer från förlustmatcher i torsdags. För GIF:s del är matchen mot Trelleborg färdiganalyserad och nu ser laget och Olsson fram mot nästa uppgift – den sista den här mastodontveckan med tre matcher.

Förutom underlagsbytet har Pelle bara haft två träningstillfällen på sig att analysera och informera sina spelare om hur Häcken agerar. På förhand en tuff bortamatch.

– Absolut. Häcken har ett offensivt mycket skickligt lag där Mathias Ranegie redan har gjort fem mål. Han har dessutom spelare som Chibuike, Makondele och Henriksson runt omkring sig.

Häckens forward har haft en drömstart på allsvenskan med fem mål på fyra matcher. Bland annat ett hat trick i 5–1-matchen mot Syrianska. Redan nu snackas det om proffskänningar för Ranegie.

– Nu har det ju förvisso bara gått fyra matcher. Men fortsätter jag som jag gjort hittills skulle det förvåna mycket om det inte dök upp något bud. Jag vet ju att det har varit många scouter och tittat på andra spelare i vårt lag. Och det har ju gått bra för mig så de lär väl ha noterat det också, säger han till fotbolldirekt.com.

Men GIF-tränaren vet vad som krävs att stoppa honom och framför allt Häcken som lag.

– Det gäller att spela kompakt som ett lag och hålla positionerna. Precis som vi har gjort hittills, säger GIF-tränaren.

Mer läsning

Annons