Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bandyregler – när spelarna själv får välja

Otillåten punktmarkering ska bestraffas hårdare i vinter.
Det blir resultatet av den enkät som förbundets regel- och domarkommitté skickade till utvalda spelare och ledare efter säsongen.
– Bra att reglerna blir tydligare, säger SAIK-tränaren Peter Isaksson, som var en av dem som fick brev från förbundet.

Annons

30 herr- och damspelare, tränare och andra bandykunniga fick efter säsongens slut ett brev med frågan om vilka regler de ville förändra i dagens bandy. Bland adressaterna fanns bland andra SAIK-spelaren Daniel Berlin och de båda instruktörerna på bandygymnasiet – Thony Lindquist och Peter Isaksson.

Personer som anses som goda förespråkare för bandyn.

– En av de allra vanligaste åsikterna var att skärpa reglerna vid punktmarkering, att inte spelare hindras eller hakas när de inte har bollen. Och det gör vi nu, det blir ett större fokus på att beivra det, säger Per-Erik Åhlund i regel- och domarkommittén.

Fjärdedomaren utrustas med headset och får i uppgift att hålla koll på vad som händer bakom huvuddomarens rygg, tillsammans med de assisterande domarna. Har egna laget bollen är det aldrig okej att markera en motståndare, det skrivs uttryckligen in i regelboken. Har däremot motståndaren bollen är det helt okej att punktmarkera, så länge man gör det på ett juste sätt. Inte åka i vägen, inte hålla fast.

Andra förändringar till kommande seriespel i vinter är att spel med ett knä i isen tillåts, och att bestraffningen för felaktiga byten eller för många spelare på isen begränsas till en utvisning i stället för som tidigare – matchstraff.

– Jag tycker det är bra förändringar, de har verkligen lyssnat på oss tränare och på spelarna själva, säger Peter Isaksson, som dessutom fick diskutera regeländringarna ytterligare vid en tränarkonferens på Bosön tidigare i somras.

– Reglerna om punktmarkering blir tydligare, det var lite luddigt förut, och ett knä i isen har varit svårbedömt. Det är ganska tufft när spelare går ner och täcker och får bollen stenhårt i bröstet, det tror jag publiken vill se.

Finns det ytterligare någon förändring i regelverket som du vill se?

– Jag skulle ju gärna se fjärdedomaren på isen också, som det är nu ser huvuddomaren alltid spelet bakifrån. Jag är medveten om att bandyn har små resurser, men jag tycker man skulle kunna prova det i en försäsongsturnering eller i slutspelet när det inte spelas en massa matcher samtidigt.

Förbundets enkäter verkar vara här för att stanna, åtminstone enligt Per-Erik Åhlund.

– Vi ska utvärdera det här först, men gensvaret har varit så positivt så spontant skulle jag säga att vi fortsätter med det.

Mer läsning

Annons