Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OLSSON – DEN STORE TALAREN

Annons

Det brukar hävdas att lagidrottare mår bra av att höra en ny röst i omklädningsrummet med jämna mellanrum.

I Gefle IF tar man inte det snacket på särskilt stort allvar. Pelle Olsson går nu in på sin sjunde allsvenska säsong i rad med laget, och innan gästspelet i Örebro var han GIF-tränare i tio år, både som assisterande och som huvudtränare.

Nu när parhästen Urban Hammar är försvunnen tyckte vi att det fanns anledning att ställa frågan – hur är han egentligen att lyssna på, Pelle Olsson?

Ja, det är bara att kolla in spelarnas åsikter här intill. Superlativen haglar.

Förre GIF-backen Jens Törnberg sade till och med en gång att det är en njutning att höra på Pelle Olssons teorigenomgångar – och att det faktiskt är något han kan sakna än i dag. ”Det är få förunnat att få lyssna på honom, han är extremt påläst och extremt kunnig”, säger Törnberg.

Pelle Olssons ledord när han talar är kort och gott ”tydlighet”.

– Det viktigaste när spelarna går ut på fotbollsplanen är att de vet vad de ska göra, att det finns en trygghet i vad deras roll i laget innebär. Därför försöker jag skapa en tydlighet i det jag säger.

– För de som hör mig instruera några gånger kanske det inte verkar så tydligt. Men däremot försöker jag ha en väldig konsekvent hållning. Jag tänker på att inte förvirra genom att ha olika sätt att uttrycka mig eller olika sätt att beskriva saker och ting, utan vara konsekvent och försöka ha en upprepande stil.

• Men för att de inte ska tröttna behöver du väl variera dig?

– Hela grejen med idrott är att det finns en utveckling i det man gör. Konsekvens och uthållighet får ju inte vara ett likhetstecken med stagnation. Så det måste finnas små förändringar i sättet att se på saker och ting, och små förändringar i hur vi tränar och hur vi försöker nå våra mål.

– Så om det nu skulle vara ett problem att exempelvis Bernhard upplever att det står och stampar… det kanske han gör, men jag hoppas inte det, utan att både han och jag har utvecklats. Det är en förutsättning för att kunna vara i en roll länge.

Pelle Olsson har en slags självklar pondus. När han tar till orda blir det tyst som i ett trollslag bland spelarna. Skulle någon mot förmodan tissla och tassla eller hitta något bus kommer en endaste kort men skarp tillrättavisning, sedan är det tyst igen.

Negativ kritik tar han annars aldrig upp i grupp. Och han skriker inte på spelarna under match som exempelvis den hetlevrade ryske tränaren för Torpedo Vladimir gjorde under matchen mot GIF på Cypernlägret.

– Nej, så gör jag inte, och skulle inte vilja heller, säger Olsson.

– För att spelarna ska vara trygga och få ut sina speciella egenskaper är det viktigt med en positiv hållning och positiv kommunikation i gruppen. Alla som gör ett misstag på planen får ju ändå en otrolig direkt feedback. Spelar man till fel färg och det dessutom blir mål i baken ser spelaren konsekvensen direkt, det behöver knappast förstärkas.

– Och online-coachning tror jag inte på, att stå och skrika på Bernhardsson vad han ska göra när han står med bollen vid fötterna. Spelarna är på den här nivån för att de är duktiga fotbollsspelare och ska ta de besluten.

• Vad gör du för att rösten ska hålla?

– Det kan jag inte svara på. Det har jag inte tänkt på överhuvudtaget.

• Ingen röstcoach? Halstabletter?

– Nej, nej. Men jag har ingen kraftig röst, inget Tommy Söderberg-muller. Att skrika på matcher är meningslöst för min del. Inte ens på Strömvallen där publiktrycket inte är så stort når jag fram.

• Har du tappat rösten någon gång?

– Nä, det spricker då och då. Och på träningar när det blåser mycket måste jag skrika mer i stället för att prata. Men tappa rösten har jag aldrig gjort.

Olssons nuvarande kontrakt går ut hösten 2012, men hur länge han blir kvar vet han inte.

– Nä, jag tar alltid ett år i taget. När jag kom tillbaka 2005, då tog jag en vecka i taget för det var ett så svårt läge, vi var så nederlagstippade då. Nu tar jag en säsong i taget.

Det finns en del som talar för att han fortsätter ett bra tag till, om ni ursäktar vitsen...

Mer läsning

Annons