Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olsson har fokus på höstsäsongen

Det är halvtid i allsvenskan – och Gefle IF ligger på kvalplats med 13 poäng.
Men trots att det är mer än en halvering sett till fjolårets poängskörd vid samma tidpunkt, är GIF-tränaren Pelle Olsson långt ifrån stressad.
– Vi tänker kortsiktigt, på nästa träning och match, säger han.

Annons

Gefle IF har avverkat 15 omgångar av årets allsvenska säsong. Laget har endast mäktat med två segrar, det största problemet för GIF i år.

För ser man till lagets sex förluster är det egentligen inget förskräckligt resultat – det är till exempel lika många som sjätteplacerade BK Häcken har.

GIF:s två senaste matcher mot Gais och IFK Göteborg har slutat oavgjort, två matcher som lika gärna kunnat sluta med tre poäng för GIF.

– Det har varit lite så för oss i år, bollarna har inte alltid studsat vår väg. Sen är det så att allsvenskan är väldigt jämn och det spelas generellt sett väldigt många oavgjorda matcher, säger GIF-tränaren Pelle Olsson.

I fjol, vid just det här skedet av allsvenskan, hade GIF 27 poäng. Mer än dubbelt så många poäng som laget har tagit i år.

Då var Gefle IF sommarens mest omskrivna lag och det fanns de som började spekulera i att GIF var en guldkandidat.

• Är det avsaknaden av Yussif Chibsah och Daniel Theorin som är den stora skillnaden?

– Det vill jag inte svara på, säger Pelle Olsson kort. Men mellan omgång åtta till fjorton ifjol höll vi nollan och vid samma tid i år släppte vi in nio mål. Det är en stor anledning.

Gefle IF har endast svarat för nio mål framåt i år, givetvis är det också en orsak till den klena poängskörden. Men det är något som Olsson inte håller med om fullt ut.

– Det är enklare att säga att vi har plockat för få poäng, att plocka poäng är vad fotbollen går ut på. Vid vår topp i fjol, mellan omgång åtta till fjorton gjorde vi fyra mål framåt. Precis lika många som vi gjort i år.

– Så att säga att det bara beror på målen framåt tycker jag är felaktigt, säger Olsson.

• Hur ska ni ta er ur den här kritiska situationen?

– Att jobba vidare med ett optimistiskt tänkande. Just nu fokuserar jag på kommande träningsvecka, något annat kan jag inte göra. Vi tänker kortsiktigt, på träningen som vi har i morgon och på matchen som vi har mot IFK Göteborg till helgen, säger Olsson.

Att klara av utsatta situationer är något som GIF är van med från förr. Den allra största dippen var 2010 då GIF med nöd och näppe överlevde situationen genom ett sent mål på Gamla Ullevi i den sista omgången, och med två segrar mot GIF Sundsvall i kvalet.

• Att ni tagit er igenom jobbiga situationer förut – är det något som du tror kan vara en fördel för er den här gången?

– Vi har många spelare i laget i dag som inte var med den gången. Varje spelartrupp är unik, så att jämföra med tidigare gånger är inte vad vi gör.

• Tror du att ni kan stärkas av ett eventuellt överlevande den här gången, precis vad som skedde till säsongen 2011?

– Vi jobbar med vad vi kan påverka, så att då stå och prata om en eventuell säsong 2013 vill jag inte göra. Det viktigaste är att vi jobbar med att göra vår situation säkrare i dag, säger Olsson.

Och det är trots allt 15 omgångar som återstår av säsongen. Mycket kan hända i serien, det är även Olsson medveten om.

– Vi ska göra allt för att klara oss kvar, men är också beredda på att det kan komma att avgöras i den sista omgången, säger Olsson.

Mer läsning

Annons