Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orlov hittade målet mot Halmstad

Succéman i fjol – tyngre i år.

Men mot Halmstad lossnade det med besked för Jakob Orlov, som gjorde alla målen i 2–1-segern.

– Ja, deras frispark tog i mitt ansikte och gick in, erkänner GIF-anfallaren.

Annons

Man kan lugnt påstå att Orlov stod i händelsernas centrum när årets tredje seger inkasserades, vilket gav GIF en skjuts upp till femteplatsen i tabellen.

Efter bara 37 sekunder – allsvenskt rekord för GIF vågar vi påstå – satte han 1–0 efter att ha lurat bort olycklige HBK-backen Johnny Lundberg som druttade på ändan.

– En bra framspelning av Jonas Lantto, jag tar bara emot och sätter dit den, säger Orlov – som kort därefter tvingades lämna planen.

Efter en HBK-hörna fick han Tomas Zvirgzdauskas panna i bakhuvudet, en kollision som gjorde att båda fick gå ut i omklädningsrummet och sy.

När Orlov väl kom in på planen igen fortsatte han att oroa. I 26:e minuten lurade han återigen Johnny Lundberg, tryckte bollen i stolpen och var på vippen att få in returen bakom Nauzet Perez i HBK-målet som tvingades göra en reflexräddning.

Men något 2–0-mål kom aldrig. I stället, i 63:e minuten, fick Halmstad en billig frispark bara ett par meter utanför straffområdesgränsen. En frispark som Rául Ruiz prickade in till 1–1 – via Orlovs ansikte.

– Det är otur, sånt som händer, säger Orlov, som fick kritik – med glimten i ögat – av lagkamraten Jonas Lantto.

– Det är någon som hoppar i muren. Det ska man inte göra. Men han räddade ju upp det rätt bra, säger Lantto.

Det var GIF:s kvicke högermittfältare – en av planens bästa som vanligt – som hittade Orlov även vid det 2–1-mål som kom med dryga kvarten kvar.

Och som tack för att han blivit skallad i matchinledningen ryckte Orlov förbi HBK-mittbacken Tomas Zvirgzdauskas innan han satte segermålet.

– Han var lite seg i vändningen där, men jag är ganska snabb också, säger Orlov, som såg att Perez täckte bortre stolpen och i stället sköt vid den första.

GIF:s skyttekung från i fjol – det blev nio fullträffar i allsvenskan och ett i kvalet – hade fram till i går bara gjort ett mål den här säsongen, mot Syrianska i premiären.

• Du har haft det lite tungt även spelmässigt, har det lossnat nu?

– Ja, det känns det ju som. Men jag har bara jobbat hårt, jag är inte en sån som bryr mig särskilt mycket om det inte funkar i spelet. Så har jag alltid varit, jag grämer mig inte utan kör bara på.

• Det kände som att ni höll på att slarva bort segern...

– Äh, det är ett jäkla flytmål de får, annars tycker jag inte att de har så många farligheter. Vi står upp bra, och offensivt gör vi det vi ska.

Jodå, tillräckligt för att GIF ska vara uppe bland de stora – nu är laget exempelvis bara en poäng bakom mästarna Malmö FF på tredjeplatsen.

Jonas Lantto om kanonstarten:

– Förra året hade vi tio poäng efter fem omgångar, men då spelade vi inte lika bra. Vi har varit mycket stabilare nu.

Mer läsning

Annons