Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östblom tar det iskallt i tunnan

Det är detaljerna som gör det.

Här är Johan Östbloms iskalla vapen, som ska ta laget hela vägen till finalen i Friends Arena.

Det är bara att ställa sig i tunnan.

Annons

En del skrattar bara och skakar på huvudet när de ser hur Johan Östblom kliver ner i tunnan med iskallt vatten som har fått sin plats i duschrummet i Göransson Arena.

Små isblock guppar omkring och det ser plågsamt ut när Östblom grimaserar.

– Det är värst första minuten, då sticker det i benen. Sen domnar benen bort och man känner ingenting.

Fem minuter står han där. Två minuters paus, och så fem minuters självplågande i tunnan igen. Erik Pettersson provar, och Ted Haraldsson, och Joel Othén. Andra vägrar.

– Nä fy, det där är för kallt, säger Johan Löfstedt med ett skratt.

Istunnan är ny, en idé Johan Östblom tagit med sig från sin tid i Hammarby och som det naturligtvis finns en klar tanke med.

Metoden med isbad används en hel del av elitidrottare, men den faktiska effekten har inte kunnat bevisats genom forskning. Teorin är i alla fall att blodcirkulationen ökar, och därmed återhämtningsförmågan efter träning och match. Något som naturligtvis kan bli guld värt i ett slutspel. För SAIK är där nu, på tröskeln till ännu en slutspelsresa, där det hägrande målet är givet – finalen på Friends Arena.

Vänersborg, som gör sitt första slutspel sedan 2009, är första hindret.

– Det är den här månaden som kommer som är hela anledningen till att man håller på. Det är nu det är värt alla dom där timmarna i spåret, nu när det är matcher som gäller och nåt stort i potten. Speciellt i år med finalen på Friends – det vore magiskt, säger Johan Östblom.

De flesta av hans lagkamrater i SAIK har två raka SM-guld bakom sig. Själv har han också två. Ett med Västerås från 2001, som han inte var så delaktig i eftersom han bara satt på bänken i finalen.

Och så ett med Hammarby 2010, i den beryktade snöfinalen.

– Jag skulle gärna spela en final när det inte snöar. Det är ganska skönt att veta att vi spelat färdigt utomhus för den här säsongen, nu kan vi inte skylla på vädret i alla fall, säger Östblom.

Johan Östblom jobbar som ekonom på ett av Sandviksföretagen. De två första åren i Hammarby var han revisor, och då var januari-april hans stressigaste tid på året.

Nu har han en tjänst som motsvarar 80 procent, och kan lägga full kraft på bandyn. I sommar flyttar även särbon Therese till Sandviken och paret blir föräldrar för första gången i juni.

Det är lätt att förstå att Johan Östblom trivs med tillvaron.

– Det är ett härligt gäng och en fantastisk klubb, den proffsigaste jag spelat i. Det är ordning och reda på allt och vi behöver bara fokusera på det vi ska göra.

Han är imponerad av den vändning som laget tagit den här säsongen, från ett sargat gäng med fiaskostämpel – till ett lag som brakar rakt in i slutspelet med full kraft efter elva segrar på tolv matcher.

– Det är lätt att bli stressad när man halkar efter, men vi kände väl att vi behövde gå tillbaka till grunderna. Och att vi lyckades ta oss ur svackan, när vi dessutom mötte alla dom bästa lagen efter varandra, visar på en grym mental styrka av det här unga laget.

Mer läsning

Annons