Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Othén slåss om en VM-plats

Joel Othén har etablerat sig som en av Sveriges bästa målvakter.

Nu belönas han med en plats i den första VM-truppen – en ny erfarenhet för honom.

– Jag har höjt min lägstanivå, säger SAIK-målvakten, som i kväll ska stoppa Kalix i Göransson Arena.

Annons

Om knappt en månad inleds bandy-VM i Kazakstan. Förbundskaptenen Franco Bergman har tagit ut en 25 man stor bruttotrupp till mästerskapet – och i den finns fem spelare från SAIK.

Daniel Berlin, Linus Pettersson, Erik Säfström, Johan Löfstedt – och så målvakten Joel Othén, som till skillnad från de övriga SAIK:arna inte funnits med i någon VM-trupp i något steg överhuvudtaget tidigare i karriären.

– Det känns självklart roligt, det här är ett steg åt rätt håll. Jag har haft en stabil säsong hittills, vilket jag även hade i fjol. Jag utvecklar små saker hela tiden. När man spelar på hög nivå under en längre tid samlar man på sig värdefull rutin, säger Joel Othén.

Bruttotruppen ska bantas till 17 spelare och den slutgiltiga VM-truppen presenteras den 18 januari. Tre målvakter ska bli två i slutändan – och där slåss Joel Othén mot Dynamo Kazans Andreas Bergwall samt Edsbyns Anders Svensson.

– Det är två bra målvakter, så det blir naturligtvis tufft. Jag ska göra mitt bästa med klubblaget så får jag se hur långt det räcker, säger Othén, som faktiskt är den enda SAIK-spelare som provspelat på VM-arenan Medeo-banan i Kazakstan.

Där gjorde han nämligen landslagsdebut när Sverige mötte Ryssland i två landskamper i oktober. Othén vaktade målet i den första landskampen, som Sverige förlorade med 8–2.

– Joel visade stor potential redan i fjol, men den här säsongen är han stabilare. Han är en reaktionssnabb målvakt som är skicklig på att gå ut och täcka skott, säger Franco Bergman.

Daniel Berlin och Linus Pettersson har spelat fyra respektive två VM-turneringar tidigare, medan Erik Säfström och Johan Löfstedt funnits med i motsvarande bruttotrupp men sedan inte kommit med i den slutgiltiga VM-truppen.

– Säfström var ju med i 25-mannatruppen i fjol, och han har hunnit samla på sig ännu mer rutin nu, säger Franco Bergman.

Och Johan Löfstedt har med största sannolikhet stärkt sina aktier jämfört med inför 2007 års VM-turnering.

– Då var jag inte speciellt nära. Det blir tufft att ta en plats nu också, det är bara att försöka toppa formen och spela bra fram till den slutliga truppen tas ut. Det vore hur roligt som helst att spela VM, säger Johan Löfstedt, som också hoppas att SAIK hittar vinnarspåret igen mot Kalix i kväll.

– Det är verkligen dags att vi spelar riktigt bra i 90 minuter nu.

Franco Bergman:

– Löfstedt har stora offensiva kvalitéer, och den här säsongen har han klivit fram ordentligt. Han håller numera en jämnare och högre nivå i matcherna. I Vetlanda kunde han vara lysande i tio minuter för att sedan försvinna helt och hållet i 35 minuter.

Hammarbys Patrik Nilsson, tidigare i SAIK, finns också med i 25-mannatruppen till VM. Men en knäskada och studier ser ändå ut att spoliera hans medverkan.

– Som det känns nu blir det ingenting, säger Nilsson till TT.

Mer läsning

Annons