Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Othén vs 17-årig målvakt

Edsbyns målvakt Henrik Karlström skar upp baksidan av låret och är borta resten av säsongen.

Någon som lider med sin kollega är SAIK:s Joel Othén.

– Det är klart att man tycker synd om honom nu när han hade fått chansen, säger Joel inför kvällens match borta mot just Edsbyn.

Annons

Landslagsmålvakten Anders Svensson har ju vaktat Byns mål i evigheter genom hela storhetstiden med alla SM-guld. I höstas fick han chansen att bli proffs i Ryssland och tog den på bandyålderns höst.

I sin andra match från start råkade ersättaren Henrik Karlström ut för en otäck olycka i bortamatchen med Västerås där en skridskoskena skar av en muskel på baksidan av benet och blodet bara pumpade ut. Ambulans kom och hämtade den chockade målvakten.

– Man är ju helt oskyddad där bak och visst har jag fått vassa skridskoskenor som skurit hål på benskydd och skridsko. Men jag har aldrig råkat så illa ut. När sånt här händer får man en liten tankeställare och försöker jobba på ett så säkert sätt som möjligt, säger Othén.

Men rädd att stå där som sista utpost har Othén inte blivit.

– Nej, inte alls så. Det var en otäckt olycka men det händer ju ändå relativt sällan.

Nu klarade sig Karlström också ganska bra men kan självklart inte spela bandy mer den här säsongen. 17-åriga junioren Erik Persson har tagit över posten och sedan har Edsbyn lånat in Brobergs reservmålvakt Max Bergström.

Persson är ett jättelöfte och stod mot Gais där det blev seger med 4–2. Men kanske kan SAIK utnyttja det faktum att han är orutinerad.

– Tja, vi kommer säkert att prata om det. Jag kom ihåg när jag var ung och ny att lagen vi mötte gärna sköt väldigt ofta och mycket från alla vinklar för att testa. Vi får väl se hur det utvecklar sig, säger SAIK-målvakten.

SAIK kommer till matchen med fem raka segrar och ordningen är lite återställd hos mästarlaget som annars var illa ute ett tag. Svackan blev också längre och djupare än spelarna hade anat.

– Så var det ju. Men det blev aldrig någon panik ändå för vi visste efter den otroligt fina försäsongen vi hade att spelet och kunnandet fanns där. Vi kom tillbaka till grunderna och då blir det tryggare över hela linjen. För mig längst bak också.

Nu är SAIK fyra i tabellen och vill avancera uppåt. Tre matcher återstår innan VM-uppehållet med start i kväll mot Edsbyn.

– En tuff match som alltid där uppe. Vi måste upp i samma nivå som nu på slutet för att ha en chans. Och det är viktiga poäng att spela om – det är bara att titta hur tätt det är i tabellen.

I samma veva pratar Othén också om hur jämnt det har blivit i bandysverige.

– Det har hänt något de två senaste åren. Lagen är definitivt bättre och jämnare nu – det här är den tuffaste säsongen i elitserien som jag har varit med om i alla fall. Och det är otroligt positivt och bra för bandyn.

Själv kretsar tankarna kring SAIK:s avslutning men också till onsdag då den slutgiltiga VM-truppen tas ut. Joel är ett av tre namn som är aktuella.

– Det är tuff konkurrens. Men visst vill jag gärna uppleva ett VM någon gång och nu går det ju hemma i Sverige. Men det är bara att fokusera på att spela bra i SAIK och sedan får vi se hur långt det räcker.

Mer läsning

Annons