Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar i sikte för GIF

Gefle IF fixade som bekant kontraktet i torsdags. Men det finns mer att spela för i eftermiddag då allsvenskan avslutas hemma mot Helsingborg.

– Varenda placering är viktig, inte minst ekonomiskt, säger tränaren och sportchefen Pelle Olsson.

Annons

GIF kunde andas ut och ta ledigt i fredags efter hemkomsten från Göteborg och 3–2-segern mot Gais. Men det finns flera målsättningar att uppnå även när det allsvenska kontraktet är säkrat, som att nå sin bästa allsvenska placering genom tiderna.

GIF har som bäst varit nia och om resultaten går rätt väg i dag kan det bli en åttonde plats, vilket ger en högre ekonomisk placeringsbonus.

– Varenda krona extra vi kan få är viktig så det finns mycket att spela för. Summan höjs för varje placering, jag har inte siffrorna framför mig hur mycket, säger Pelle Olsson.

I fjol gav en åttonde plats en dryg miljon kronor i placeringsbonus enligt Expressen.

Det kan dessutom vara klokt för GIF att inte dra på sig några varningar. Inför den förra omgången ledde Gefle den så kallade fair play-ligan, den som tidigare gett laget europaspel vid två tillfällen.

– Det var en artikel häromdagen om att vi skulle vara kluvna inför att spela i Europa. Men så är det ju inte. Vi tar hemskt gärna en kvalplats till Europa league igen. Det är ju därför vi spelar, för att vinna och få komma ut och spela i Europa, även om det slet hårt på oss senast för två år sedan, säger Pelle Olsson.

Men det kommer att dröja långt in på vårsäsongen innan GIF vet om man får en ny chans att kvala in till Europa league.

– Det brukar bestämmas i maj när alla ligor är färdigspelade, men vinner vi fair play i Sverige vet vi att vi har en god chans att få en plats.

Apropå nästa säsong så är grunden redan planerad så tillvida att träningsmatcherna är bestämda (se faktaruta här intill) och att GIF åker på träningsläger till Barcelona i februari.

– Det blir samma ställe som vi var på för ett par år sedan och det blir en eller två träningsmatcher där nere också. Förhoppningen är att något annat svenskt lag är där samtidigt, men det är inte klart än.

Däremot är det klart att försäsongen också innehåller gruppspel i svenska cupen, nytt för i år, och Pelle Olsson drar sig till minnes om hur det var när GIF slog ut Karlstad i kvalomgången.

– Det var faktiskt starten på vår fina höst. Vi gjorde en dålig match, men vann på straffar tack vare Emil Hedvall som räddade den sista straffen. Helgen efter vann vi borta mot Örebro. Så den där cupmatchen och räddningen av Emil, som gör ett stort jobb i det tysta, blev lite av vändningen för oss.

• Dags för Hedvall att ta över efter Hugosson om han väljer att sluta nu, eller är det Oskar Larsson som står på tur?

– Vi har inte diskuterat med Hugosson än eftersom vi inte vetat om vi skulle hänga kvar. Hugosson håller absolut för vidare spel, tror han bara missat några träningar på grund av sjukt barn, men Hedvall har kontrakt och Larsson är ju rankad etta av målvakterna födda 1994 i Sverige.

• Hur ser det ut i övrigt i spelartruppen?

– De flesta har gällande kontrakt och jag tror inte på någon stor omsättning. Transferfönstret är öppet till 31 mars, samma helg som allsvenskan startar, så det är ingen panik. Men vi kommer inte att ha lika många spelare i truppen som vi haft den här säsongen, säger Olsson.

Mer läsning

Annons