Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perfekt dukat för seger – men Broberg var hungrigast

Vissa lag ska man inte ge ens ett lillfinger, inte ens dagar när de flesta är proppmätta efter en julhelg.
Broberg är ett sånt lag.

Annons

Broberg vände därför och vann på Hällåsen, när SAIK för ovanlighetens skull förlorade en annandagsmatch.

Jag skriver inte att SAIK gled omkring på oknutna julskridskor, men de regerande mästarna fick och hade alla ingredienser för att blanda ihop ytterligare en seger i annandagsbandy.

SAIK fick spela med två man mer tidigt i matchen, och hade då press på Broberg men kom egentligen inte närmare än ett rykande frislag från Erik Pettersson. Det var några hörnor också, numera bortglömda.

SAIK fick också en viktig kvittering före paus till 1–1. Och sedan kom 2–1 efter ett mönsteranfall, där Ted Haraldsson fick upp den läckra fart han kan få på skridskorna och hittade Erik Pettersson i mitten som kunde göra sitt tionde mål för säsongen – ett strålande facit av 16-åringen.

En perfekt uppdukning med andra ord, och det var egentligen bara att transporterna matchen fram till slutsignalen.

Bara.

Det var bara det att Broberg hade lite mer att spela för; en seg höst utan resultat följdes före jul försäljningen av storskytten Jocke Hedqvist till Vänersborg – som slutade med uppdagad personlig tragedi och en ”Sålde-grisen-i-säcken”-stämpel på Broberg.

Broberg behövde en seger.

Broberg tog en seger, för efter vändningen med tre mål på tio minuter var SAIK aldrig nära.

Hade SAIK vunnit mot Broberg, nu blev det 2–5 istället, hade man gått upp i elitserieledning. För längre västerut, i det som är Annandagsderbyt, chockade och knockade Bollnäs Edsbyn med 7–2.

SAIK halkade till och med ned på fjärde plats i tabellen, eftersom inte bara Bollnäs smet förbi utan även Västerås SK gjorde det.

Det är ovanligt och intressant jämnt i elitserien, och skiljer nu efter hälften av serien fem poäng mellan de åtta lag som ligger på slutspelsplats.

SAIK har förlorat fyra matcher under färden fram till nu, samtliga på bortaplan: Bollnäs, Västerås, Edsbyn och nu Broberg. Den enda poängförlusten i Göransson Arena kom via 6–6-matchen mot Vänersborg, som då hade Jocke Hedqvist på isen och i går på läktaren – och då drämde till med 4–3 borta mot Villa-Lidköping.

Daniel Berlin gjorde ett alldeles lysande kvitteringsmål strax före paus, men jag hann inte hetsa upp mig över SAIK-mittfältarens storhet förrän han hade slagit först ett felpass som gav en olycksalig utvisning och sedan trasslade till det en gång till och så hade Broberg vänt till 3–2.

Inte så att vi tänker ta tillbaka utnämningen av Berlin till Gästriklands bäste idrottsman 2011.

Men jag konstaterar bara lite snabbt att Berlin inte hade sin bästa dag, gjorde både bra och dåligt – och ändå var en av de bästa i SAIK.

Det säger nog rätt mycket ändå. Beslutet står därmed fast.

I det framåt tunna och lättflyktiga SAIK återgick tyvärr Mikko Aarni efter de två senaste matchernas målkalas till att åter bli en anonym anfallare som man inte vet om han är på isen eller om han sitter på avbytarbänken.

Vilket för oss ännu längre upp, till läktaren.

Finns det plats i pressrummet, undrade nån – för det var några som behövde sittplats.

Självklart, jag kan stå om det är så sa jag – när jag hörde att den ene var SAIK:s skadade skyttekung Christoffer Edlund som fick en plats i högra hörnet.

I det vänstra hade en annan person, en hedersgäst fått sittplats: Roland ”Paris” Strandlund, en sån där Brobergprofil som man med rätta ger epitetet legendar.

Ett tag var ”Paris” (seende matchen med gulsvarta ögon) och Edlunds kommentarer (analyserande insatser med svartvita ögon) åsiktsdueller lika bra som matchen (som var en rätt bra underhållning).

Men allt efter utvecklingen på isen blev det lugnare, och Edlund kunde tänka sig Broberghörnor och ”Paris” till och med Brobergutvisningar.

Några annandagssiffror: 2 201 (Broberg–SAIK), 4 344 (Gais–Kungälv 1–6), 2 310 (Kalix–Vetlanda 4–4), 4 509 (Västerås–Tillberga 7–4), 6 237 (Hammarby–Sirius 5–5), 4 120 (Edsbyn–Bollnäs 2–7).

Mer läsning

Annons