Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Playmakern Mård hyllad: ”Minst lika bra som Omar”

Olof Mård, 21, tar stora steg i utvecklingen – och ibland stora steg upp i banan också.
– Jag vill ju vara en playmaker, flinar mittbacken inför sin första allsvenska premiär.

Annons

Omar Jawo stack efter förra säsongen och återfinns nu hos dagens motståndare Syrianska. Det innebär att Olof Mård, med blott tolv allsvenska matcher från start i bagaget, får ett mycket större ansvar i år.

Hans mittbackskollega Daniel Theorin är dock inte orolig.

– Omar har spelat två säsonger i allsvenskan med oss och en massa i superettan, så jämfört med Mård skiljer det en del i erfarenhet. Men spelmässigt och fysiskt tycker jag att Mård är minst lika bra som Omar, och han tar steg i utvecklingen hela tiden, säger Theorin.

– Men vi har inte spelat alltför många matcher ihop, så vi får jobba med samspeltheten, fortsätter han.

Olof Mård kom till GIF 2009 och spelade till en början i U21-laget. I fjol gjorde en bruten fotled att han missade den första halvan av säsongen, men när den led mot sitt slut fanns han ofta på planen. Ibland väldigt långt uppe på den, som mot Kalmar borta (1–1) när han gjorde några dribblingsnummer som man sällan ser en mittback göra.

Det där försöker han tona ner i dag – ”man vill att laget ska känna en trygghet med mig som mittback” – men erkänner samtidigt att han sneglar på kollegor i de större ligorna.

– Man ser det ibland i internationell fotboll, att mittbackarna gör så. Och jag tycker ju om att gå upp i banan, jag vill vara en playmaker ibland. Det kommer naturligt i och med att jag tycker om det lite fria spelet, säger Mård.

Daniel Theorin:

– Han har en bra teknik för att vara mittback och är duktig med bollen, det gäller bara att han värderar situationerna när han kan gå framåt. Och det tycker jag att han har blivit bättre på.

Om Theorin inte håller sin yngre partner alltför hårt i tyglarna kanske vi får se en och annan ”dönare” från Mård också.

Ni som följt Sportens nedräkning vet att han skjuter hårdast i laget – vilket en före detta AIK- och landslagsback har del i.

– När jag var lite stod jag mest och trixade med bollen när jag tränade extra, men när jag läste att Johan Mjällby ofta tränade på tillslaget började jag också göra det. Men jag har väl alltid haft en bra träff, berättar Mård.

”Det gäller att vi inte lockas med i deras bolltrillande. Vi ska vara organiserade men ändå sätta press på bollhållaren så att de inte känner sig trygga.”

Mer läsning

Annons