Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plötsligt är GIF bara en snedspark från kvalplatsen

Det här var inte bara illa.

Det här var värre.

Och det kommer mera.

0–2 mot Trelleborg, och nu en flyttad match mot Malmö i den kommande omgången, gör att GIF i sin nästa match åker till Gamla Ullevi för att möta IFK Göteborg – och då riskerar att vara ett hjärtslag och en snedspark från kvalplatsen.

Annons

Därför deklarar vi succésäsongen för officellt över. Nu har vi en helt vanlig säsong med Gefle IF. En sån där som betyder att vilopuls förblir ett okänt begrepp tills snön lägger sig.
Jag förbereder mig för det.
Vadå sommar? Jag tar fram långkalsongerna, de där med kvalkvaliteter i, redan nu så jag vet var jag har dom.
Var vi har Gefle IF, vet ingen. Inte ens Olsson.

Och jag vet att man inte ska skruva upp sig och fundera över sånt som redan är ändrat, spikat och klart. Men i nuläget hade det nog varit alldeles perfekt för GIF att möta ett Malmö FF som självklart bara tänker och spelar för Champions Leauge.
Men kommande lördags match är flyttad, på grund av Zlatans Malmöbesök, och spelas först i september.
Så GIF-spelarna har bara att fippla med mobiler och fjärrkontroller och hoppas på det bästa de närmaste veckorna – och förebereda sig för återupprepa fjolårets bragd mot IFK Göteborg. Matchen nu i den 21:a omgången kan bli lika avgörande som den i den sista i fjol.

Det skulle stängas till. Det skulle göras i stort sett vad som helst – utom att släppa in mål. Jag kikade förbi fredagsträningen på Kungsbäck, och såg Olsson instruera i stort sett ända fram till isättning av vänster fot.
Sedan verkar GIF ha tagit flyget ned till Skåne och glömt bort varifrån man kom och hur man hamnat där.
Och fyra raka förluster blev istället till fem. Och för andra bortamatchen i rad så öppnade Gefle IF dörren till motståndarnas omklädningsrum – ett lag i kvalskalpet precis som Mjällby var för två veckor sedan – och slängde in paketet med tre poäng.

Det behövdes bara några sekvenser i ppv-sändningen för att Trelleborgs matchplan skulle hinna presentera sig – och inget var någon nyhet för GIF.
Fredrik Jensen på rulle in bakom GIF:s backlinje, matad med bollar av bland andra Marcus Pode. Och ett tydligt val att attackera på GIF:s vänstersida, där paret Mård–Portin inte längre sitter så där stensäkert ihop som man gjorde under den där fantastiska sviten av framgång.
Trelleborg hade släppt in 44 mål i årets allsvenska, men jag sträcker mig inte så långt att jag säger att GIF var nära att sätta det 45:e. Det första anfallet kom i den 28:e minuten, och slutade med en av tio resultatlösa hörnor.

...det finns inget som känns så mycket som en hånskratt i ansiktet som när ett lag får ett perfekt frisparksläge – och misshandlar det upp på ståplats som Abdulai gjorde i slutminuterna.

Chibsah? Obegriplig misstag, på nivån som fällde GIF mot Örebro blandat med det normala fullständiga slitet på mittfältet. Men någon saknas, och han blev också utbytt. Chibsah är troende muslim, och nu firas fastemånaden ramadan som inte ger de bästa förutsättningarna för en professionell idrottsman. Det kanske är därför. I så fall förstår jag.

Jag skrev Jawo förra veckan och det bara som en illustration – det kanske blir Helsingborg för ex-GIF:aren – men Olsson signalerade istället med en förlängning av Jonas Lanttos kontrakt.
Självklart välkommet, absolut. Självklart smart.
Men allsvenskan 2011 är också endast 18 gjorda mål och sämst i serien på det just nu – och ett anfallsspel som varken har fart, styrka eller målmedvetenhet. Dahlberg var visserligen med igen, men brottningsmatcherna i straffområdet gav inget resultat för honom eller Orlov.

113 Bernhardsson? Han satte rekord (tangering) av allsvenska matcher i svit för utespelare under 2000-talet – men också någon typ av personligt rekord i uppgivenhet när han inte ens förmådde jogga ikapp Marcus Pode vid dödande 2–0-målet.
D-e-t uppträdande hade jag aldrig förväntat mig av lagkaptenen Bernhardsson.
Jag hade sett framför mig den Bernhardsson som vrålade upp tonläget under den förtvivlade jakten på nytt allsvenskt kontrakt i fjol.
114 Bernhardsson får se till att vända på det här.

Mer läsning

Annons