Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ren idioti, det här gav ingenting"

30 minusgrader, usel is och fyra raka förluster.

Bandylandslagets VM-genrep blev inte vad man tänkt sig.

– Ren idioti. Det här gav ingenting, säger SAIK-spelaren Johan Löfstedt kritiskt.

Annons

Sverige skickade ett b-betonat landslag till Abakan, som ligger hela 450 mil öster om Moskva, längst bort i Sibirien, inte alltför långt ifrån den mongoliska gränsen. Avhoppen duggade tätt dagarna innan avresan och spelare som Andreas Bergwall, Daniel Berlin, Daniel Andersson, Daniel Mossberg, Per Hellmyrs med flera valde att stanna hemma av olika orsaker.

Kanske hade de sett väderprognoserna. Kylan höll Abakan i ett bastant grepp, med temperaturer mellan 25 och 30 minusgrader. Lägg tidsomställningen till det och man kan fråga sig om det verkligen var ett vettigt ställe att skicka bandylandslaget på VM-genrep, när hemma-VM dessutom mestadels spelas inomhus.

Inte enligt Johan Löfstedt i alla fall, en av fyra SAIK-spelare i truppen. De övriga var Erik Säfström, Christoffer Edlund och Joel Othén.

– Det handlade bara om att överleva, att röra på sig så mycket som möjligt när man inte hade bollen för att hålla värmen. Ren idioti, det är min uppfattning. Man ska inte spela bandy när det är så här kallt.

Löfstedt själv drabbades av förfrysningsskador under den tredje matchen och ställdes över i sista matchen, precis som Andreas Westh. Backen Daniel Välitalo tvingades också vila en match efter smärtor i tårna.

– Fingertopparna blev vita med små blåsor, så det var order från läkaren att inte spela. Och det var nog smart, för det var 31 minus i sista matchen. Och folk gick ju hostade mest hela tiden.

Johan Löfstedt ser ingen poäng med resan.

– En katastrof. Visst förstod man att det skulle bli kallt och jag packade de varmaste kläder jag hade, men det går ändå inte att föreställa sig förrän man är på plats. Och ryssarna är ju vana, de vet vad de ska ha på sig.

Var det nånsin tal om att vägra spela?

– Nej, så funkar det inte. Vi vill ju spela bandy, och vi gjorde vårt bästa. Det är upp till dom som lägger turneringarna att tänka till lite, men det är väl tyvärr pengarna som styr.

Svenska bandyförbundets generalsekreterare Marcus Norman var med på resan, och enligt honom var det inte heller tal om att ställa in turneringen.

– Nej, inte i och med att det bara var 2x30 minuters spel. Vi ställde också över en del spelare i samråd med läkare och de som kände obehag fick gå in i omklädningsrummet och värma sig.

Gav det här verkligen någonting?

– Det tycker jag nog ändå. Vi hade inte vårt bästa lag, och drabbades av en del skador inför avresan, men det var många som fick känna på hur det kan vara att spela i Ryssland, och hur det är att möta det allra bästa motståndet.

Förbundskaptenen Franco Bergman tycker också att det var rätt att åka.

– Jo, jag tycker det. Spelarna får nya erfarenheter och stärks av det. Sen är vi inte alls nöjda med resultaten, men vi hade nog lite för höga ambitioner med vårt spel sett till förutsättningarna. Med facit i hand borde vi spelat enklare.

SAIK:s nästa match spelas för övrigt på fredag, inomhus i Göransson Arena.

Mer läsning

Annons