Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rena väggen

Tvivlet hos omgivningen fanns där i början.
Men nu går snacket om SAIK-målvakten Joel Othén i enbart positiva ordalag.
– Det är vår nya stjärnmålvakt, säger Daniel Andersson, anfallare i Villa.

Annons

Joel Othén, 27, kan visserligen prata för sig själv, men för att ringa in honom som person och få fram bilden av hur den unge målvakten kunnat utvecklas från halvt utskälld målvaktstalang – ni vet, han som kanske alltför tidigt fick ta över efter stjärnan Daniel Kjörling – till snudd på en världsstjärna, har vi tagit hjälp av andra.

Exempelvis Daniel Andersson, anfallaren som öser beröm över den målvakt som i våras hindrade hans Villa att ta klubbens första SM-guld någonsin.

– Det är en fantastisk bandymålvakt. Jag skulle bli förvånad om inte han blir sista utpost i landslaget i många år framöver. Han har jättepotential att bli lika bra som Andreas Bergwall, om inte ännu bättre, säger Andersson, som faktiskt garvar när vi ställer frågan hur han minns jättechansen till kvittering som han hade när finalen gått in på övertid.

– Det är väl först nu egentligen man kan skratta år det...

– Det var en sagolik räddning. Egentligen gjorde jag det så bra som man kunde göra. Jag tittade upp, det var ledigt högt upp i hörnet och jag siktade dit – men plötsligt var det stängt, konstaterar Andersson.

Räddningen var bara ytterligare ett bevis på att Othén nu är uppe på en nivå som han aldrig har varit på tidigare.

SAIK-backen Mikael Nilsson:

– Han har utvecklats något fantastiskt som målvakt och är en av Sveriges bästa nu, helt klart. Det är en väldig trygghet att ha honom därbak. Det finns inget läge han ställs inför där man inte känner att han har en bra chans att rädda. Han är fantastisk på straffar och frilägen med sin reaktionsförmåga.

Många Sporten pratat med framhåller att Joel Othén är så lugn och sansad. Så var det inte tidigare – i alla fall inte på planen – och där har vi en del av förklaringen till hans utveckling.

Målvaktstränaren Lars "Rutan" Reuterhäll, som jobbat med Othén de senaste fem åren, säger:

– Förut var han otroligt het. Lite för het, det var som att ha en tiger därbak. Det pratade vi en hel del om, och nu tycker jag att han har lagt, det är synd att säga "band på sig", men han uppträder lugnare.

"Rutan" berättar att Othén är "otroligt genomtränad" och flera andra pratar om hur ambitiös han är.

– Jag tror att han tränar mer än andra målvakter, säger SAIK-försvararen Jesper Hvornum, som även framhåller kompisens starka psyke.

Flera berättar om hur noggrann SAIK-målvakten är i förberedelserna inför match. Motståndarlagets skyttar specialstuderas in i minsta detalj.

– Han har stenkoll. Säg att jag frågar honom inför matchen mot Villa på lördag, vilken typ av mål vi släppte in mot Villa i förra matchen, vilka målskyttarna var och från vilken position målen kom – då kan han svaret direkt. Och han har koll på flera Villamatcher bakåt i tiden, berättar Hvornum.

Joel Othén är snudd på uttalad förstemålvakt och har varit så några säsonger. För att hans adept inte ska tappa motivationen har Lars Reuterhäll därför försökt få Othén att höja målsättningen. Alltså, börja tänka på landslaget och VM.

– Ett första steg var att komma med i landslaget och nu senast fick han ju göra första riktiga landskampen. Nu är nästa steg att ta en ordinarie plats – och det har han goda möjligheter att göra, säger "Rutan".

Andreas Bergwall och Anders Svensson är målvakterna att peta. De har varit landslagets målvakter vid alla de fyra senaste VM-gulden, från 2005 till i fjol.

Franco Bergman, förbundskaptenen:

– Det är klart att Joel har goda chanser. Han har växt för varje säsong tycker jag.

– Det är en speciell situation man har som målvakt, man är rätt utsatt. Därför är det viktigt att man har varit med i de stora matcherna, som SM-finaler exempelvis, och det har Joel varit nu, fortsätter Bergman och tillägger det som nämnts – att SAIK-keepern är lugnare i målet nu.

– Det ger en större trygghet åt de övriga i försvaret.

Villaforwarden Daniel Andersson konstaterar att det är kul när det dyker upp nya ansikten i landslaget. Och att det är skoj att träffa Othén utanför planen också.

– Innan har man väl tyckt att han var en smådryg kille att möta, när han kommer ut med sina jättebenskydd och nästan bryter benen av en, säger Andersson.

Det mesta pekar på att han får träffa Joel Othén fler gånger på landslagssamlingarna – och kanske i en och annan SM-final framöver ...

Mer läsning

Annons