Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska GIF få bonuspengar

Gefle IF hoppas höja sitt publiksnitt rejält från förra säsongen – lyckas klubben väntar sköna bonuspengar från förbundet och SEF.

Den första checken kommer på lördag om fler än 5 000 personer ser hemmapremiären.

Till den matchen bjuds alla ungdomar upp till 19 år på fri entré.

Annons

Hemmasnittet i fjol stannade på prick 3 500 åskådare, det var en bra bit under vad som hade budgeterats.

Till hemmapremiären mot Elfsborg kom futtiga 3 112 personer, vilket till stor del får tillskrivas det kyliga vädret – den matchen spelades redan den 15 mars..

Nu ska GIF hursomhelst snygga till båda de där siffrorna.

Årets hemmapremiär spelas på lördag klockan 14.00 mot nykomlingen IFK Norrköping och redan i går hade knappt 3 000 biljetter sålts, säsongskorten inräknade. Och precis som i kvalmatchen mot Sundsvall i höstas går matchvärden Gävle kommun in och bjuder alla upp till 19 år på inträdet.

– Det var lyckat i höstas så vi gör samma upplägg igen. Det är ett jättebra initiativ, säger GIF:s klubbdirektör Eva von Schéele-Frid, som dessutom verkar ha vädret på sin sida – det ska bli strålande sol och åtta grader varmt enligt SMHI.

Målet på lördag är 5 000 åskådare, och att det är just den siffran man siktar på finns det en anledning till.

Med fjolårets publikkris som bakgrund har Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll (SEF) valt att dela ut extrapengar till de klubbar som drar mycket folk till sina hemmamatcher.

GIF kan få totalt 240 000 kronor. Pengarna kan intjänas vid tre tillfällen, om klubben har...

- ... minst 5 000 åskådare i hemmapremiären = 76 250 kronor.

- ... minst 5 000 åskådare vid ”veckans match” (tv-sänd i Canal +), i GIF:s fall mot Djurgården den 15 maj = 40 000 kronor.

(GIF har en sådan match, vissa lag har fler.)

- ... minst 4 100 åskådare i totalt hemmasnitt = 125 000 kronor.

Snittet är en ökning av fjolårets med 17 procent vilket också är förbundets och SEF:s totala publikmål för hela allsvenskan.

Eva von Schéele-Frid hoppas dock att snittet blir ännu högre än bonusgränsen, GIF har nämligen budgeterat för 4 250 besökare per match den här säsongen.

Det är ett stort steg från i fjol. Kan ni fixa det?

– Ja. Går vi tillbaka två, tre år i tiden hade vi det snittet. Och nu ser spelprogrammet annorlunda ut. Publikmatcherna, mot Djurgården och AIK, ligger vid varmare tidpunkter och vi har fått en bra variation mellan lördags- och söndagsmatcher. Vi har bra förutsättningar och ska klara av det, säger GIF:s klubbdirektör.

Får man verkligen bjuda folk på inträdet, och ändå få bonusen?

– Ja, hur vi får folk är upp till oss själva att titta på.

– Det som är viktigt för oss är att vi riktar erbjudandet till en grupp som består av våra kommande supportrar och ledare, det är otroligt viktigt att få med ungdomarna.

Publikbonusarna uppgår till totalt drygt 4,3 miljoner kronor under året, men eftersom vissa klubbar redan har missat målen för sina hemmapremiärer blir summan lägre.

Mer läsning

Annons