Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK går runt – men har lång väg kvar

SAIK Bandy går i stort sett jämnt upp den här säsongen – vilket betyder att man fortsatt har ett negativt eget kapital på drygt 700 000 kronor.

Nu har man ett år på sig att nå noll, annars riskerar klubben att mista sin elitlicens.

Annons

Svenska bandyförbundet har satt ett kryss i almanackan över den 30 april 2013. Det är det datumet som gäller, det är då alla klubbar i elitserien måste kunna visa upp ett positivt eget kapital – annars åker man ut.

Den verkligheten har klubbarna levt med de senaste två åren. SAIK:s ekonomiska kostym har krympt rejält under den tiden, och på årsmötet för ett år sedan spände man bågen rejält med ambitionen att gå från 750 000 minus, som det var då, till plus redan nu.

Med storsponsorn Fortress Axalux avhopp i höstas blev det en omöjlighet, och inför årsmötet på måndag visar resultaträkningen plus 17 000 kronor. Förra bokslutet räddades av ett arv, det här bokslutet av de gåvor som SAIK fick av Sandvik och Sandvikens kommun efter SM-guldet på sammanlagt 550 000 kronor.

Omsättningen (de totala intäkterna) sjönk från 12,6 miljoner till 11,1 miljoner, där minskade sponsorintäkter är den stora boven, motsvarande halva bortfallet.

Men samtidigt har SAIK kapat sina kostnader rejält under året, med cirka två miljoner kronor; hälften på spelartruppen och den andra hälften på det som kallas materialkostnader i resultaträkningen.

Men frågan kvarstår: Hur ska SAIK klara av att vända ett underskott på 733 000 kronor (som den exakta siffran är) till plus på bara ett år?

Klubbens ordförande Lars-Olof Skoog vill vänta med att kommentera årets bokslut till nästa veckas årsmöte.

Men ekonominämndens ledamot Peter Olsson, som har i uppdrag att följa just SAIK extra noga, är hoppfull och tror att klubben kan fixa uppdraget.

– Vi har stort förtroende för SAIK och Lars-Olof Skoog. Han har tagit tag i föreningen både ekonomiskt och organisatoriskt, och har gjort ett förbannat bra jobb rent ut sagt.

– Och med den uppställningen som verkar finnas i Sandviken just nu med Sandvik och kommunen så finns det goda möjligheter som jag ser det.

Hur hårda kommer ni vara med den där tidsgränsen egentligen?

– Den är att betrakta som ganska hård, och vi förväntar oss att klubbarna klarar av det. Det har vi jobbat efter i två-tre års tid nu, och det är det som gäller om inget annat sägs.

Kostnaderna för den kommande säsongen väntas sjunka ytterligare, då SAIK tappat spelare som Daniel Berlin, Linus Pettersson och Mikko Aarni – samtidigt som Johan Östblom är det enda etablerade nyförvärvet.

SAIK har redan beviljats elitlicens för 2012/13.

026-15 93 82

Mer läsning

Annons