Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK och Vänersborg lyfte efter tränarbyte

3 december bytte SAIK tränare – 9 december tog Stefan Karlsson över i Vänersborg.

Sedan dess har båda lagen gått som raketer i tabellen.

Utan att egentligen förändra särskilt mycket i spelet.

Annons

Även om det lossnat ordentligt först efter nyår så har SAIK tagit 17 av 20 möjliga poäng med nya tränartrion, och avancerat från en plats kring slutspelsstrecket till att ha hugg på andraplatsen.

Vänersborg har gjort en liknande resa med Stefan Karlsson, och har vunnit sju av åtta matcher. Det är bara bortaförlusten mot Villa-Lidköping som är den lilla plumpen.

6–0-segern mot Edsbyn i måndags kväll var SAIK:s sjätte raka, och första gången Edsbyn blev nollat på hemmais sedan mars 2003, då för övrigt just SAIK vann med 4–0 i en semifinal.

Just nu verkar laget ostoppbart, men om det ska tillskrivas tränartrion ska vi låta vara osagt.

– Jag vet inte om just det haft så stor effekt, vi tuggar vidare i samma spår. Men vi kände väl själva att nu jäklar måste vi ta oss i kragen ordentligt, säger SAIK-backen Jesper Hvornum.

Något man verkligen fokuserat på är försvarsspelet, att hålla ihop laget bättre och krympa avståndet mellan forwards och backar.

– När vi var nere i svackan funkade ju ingenting riktigt bra kändes det som. Vi var mer utspridda då och vi har pratat mycket om det, om vikten av att alla lägger ner det hårda jobbet, ända framifrån hela vägen ner till Joel i målet.

– Nu fungerar vi mer som en enhet, och matchen mot Edsbyn var fantastisk, säger Jesper Hvornum.

I Vänersborg har målvakten Gabriel Bridholm, med ett förflutet i SAIK, upplevt tre tränarbyten under sina fyra år i klubben.

Men det senaste är det enda riktigt lyckade och Stefan Karlsson har fått Vänersborgsspelare att tro på sig själva igen.

– Det var många tankar som gick i skallen när vi låg nere i botten på en kvalplats, säger Gabriel Bridholm.

– Men Stefan har gett oss energi och han pushar och coachar varje spelare, han är grym på att se individen och har gått in och gett alla mer tydliga roller. Han lämnar ingenting åt slumpen, och det syns ju på resultaten också.

Spelare som Johan Koch och Andreas Eriksson tycks ha genomgått personlighetsförändringar enligt TT-ELA:s sportchef Toni Andersson, som helt och hållet tillskriver Stefan Karlsson uppryckningen.

Och Gabriel Bridholm kan bara hålla med.

– Det är inga stora saker egentligen, grunderna i spelet kan vi ju redan och han har mest skruvat på detaljer. Men vi gör allt mer rejält nu, och det är jättekul att spela bandy igen.

Mer läsning

Annons