Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK på jakt efter dubbla guld

Två tränare med samma mål – fast på olika sätt.

I helgen ska Peter Isaksson och Thomas Linder föra varsitt SAIK-lag till SM-guld.

På sitt sätt är bägge coacherna novis på området. Men ändå har de rutin i massor.

Annons

Såväl SAIK:s herrlag som damlag har övertygat stort den här säsongen. Nästan överraskande stort, faktiskt.

För vem kunde tro att Sandvikens regerande mästarlag på herrsidan skulle vinna serien, och efter lite problem i kvartsfinalen mot Edsbyn, gå fram som en ångvält mot Hammarby i semifinalen?

Och vem kunde tro att Sandvikens damlag, som nästan var på gränsen att läggas ned för något år sedan, skulle vinna samtliga matcher i grundserien och nu vara favorit till guldet mot AIK – som varit i final de fem senaste åren.

Två som emellertid trott på sina lag hela säsongen är tränarna Peter Isaksson och Thomas Linder.

Isaksson, som plötsligt fick ta över när Thony Lindquist försvann till Ryssland, och Linder som plockades upp från SAIK:s P15-lag – som han fortfarande tränar.

– Jag har tagit vid där Thony lämnade, berättar Peter Isaksson.

– Det är egentligen han som ligger bakom det här. Det är så här Thony vill spela bandy, även om han och jag givetvis diskuterat det här spelsättet många gånger.

Trots att SAIK tappade världsstjärnor som Daniel Mossberg och Misha Svechnikov till just Dynamo Moskva som Thony Lindquist nu tränar – och trots att veteranbacken och lagkaptenen Daniel ”Zeke” Eriksson slutade efter sitt guldmål i förlängningen mot Bollnäs i fjol, är SAIK på många sätt bättre i år jämfört med i fjol.

– Misha och ”Mossan” hade inte tålamodet att hålla i bollen. Ta finalen som exempel, där höll dom två på att köra ihjäl oss själva. Hade inte Daniel Berlin varit så bra hade vi aldrig vunnit guldet, menar Peter Isaksson.

Starka ord förstås, men om man dissekerar laget så är det naturligtvis fullständigt rätt analyserat. Nya spelare som Johan Löfstedt, Jesper Hvornum och Linus Forslund har ersatt och har alla underkastat sig systemet utan att blinka.

Det SAIK vill undvika till varje pris är att komma in i finalmotståndarna Villa-Lidköpings sätt att spela bandy. Det som till stora delar bygger på full fart och att byta chanser med varandra.

– Nu tror jag inte att det är någon risk att det blir så. Vi bör väl vara favoriter, men Villa är fantastiskt bra i medgång, säger Isaksson som förstås vill se sitt SAIK fortsätta spela med tålamod och hålla bollen inom laget.

• Spelar ni den ultimata bandyn just nu?

– Inte så långt ifrån i alla fall. Det går förstås alltid att göra saker bättre.

Förra året följde Isaksson finalen från läktaren, Thony Lindquist och Håkan Pettersson skötte coachningen från bänken, nu har han huvudansvaret och känner sig segersäker.

– Jag kan ju inte tro annat än att vi vinner. Är vi bara fullt påkopplade fixar vi det, säger han.

Även SAIK-damernas tränare Thomas Linder tror på sitt lag. Eller damer är kanske fel att säga.

– Ja, vi är mer som ett U19-lag i ålder, säger Linder.

– Får vi behålla de här spelarna och utveckla dem vidare kan vi gå långt.

Linder beskriver en hunger och ett engagemang som han inte riktigt trodde fanns när han tog över som damtränare.

– Vi har 23 spelare i truppen och haft en 90-procentig träningsnärvaro under säsongen, vilket jag tycker är fantastiskt.

Bara tre spelare har tidigare spelat SM-final – Johanna Pettersson, Sofia Rådman och Hedvig Simonsson. Stommen i damlaget kommer från det duktiga gäng som skördade framgångar med Strömsbro/Skutskär för några säsonger sedan, men det finns även talanger som fortfarande går på bandygymnasiet där de har herrtränaren Peter Isaksson som instruktör.

Ja, ni märker själva att det finns vissa saker som går som en röd tråd genom Sandvikens AIK. Precis som herrlaget bygger damerna ett spel som genomsyrar hela föreningen.

– Alla representationslag i SAIK från P15 och uppåt vill spela likadant, säger Thomas Linder.

• Kan ni slå AIK på lördag?

– Visst kan vi göra det. Dom har visserligen varit i fem raka finaler och är jättebra. Men vi har vunnit bägge mötena med dom i år och kan vinna igen.

Mer läsning

Annons