Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämsta starten på 28 år

Bröderna Herrey hade gyllene skor och Ronald Reagan blev omvald.

Inte sedan 1984 har SAIK inlett en bandysäsong sämre.

Efter förlusten mot Hammarby riskerar laget nu även att halka ner under slutspelsstrecket.

– Vi har kanske trott att vi är bättre än vad vi är, säger Erik Säfström kritiskt.

Annons

SAIK har haft ett fantastiskt facit på Zinkensdamm de senaste åren, med fyra raka segrar och åtta vinster på de tio senaste besöken. Men i går fungerade i stort sett ingenting. Serieledande Hammarby körde över SAIK i den första halvleken, med en pondus och självsäkerhet som bara en serieledare kan uppbringa. Och det var bara målvakten Joel Othéns storspel i den andra halvleken som höll spänningen vid liv, annars hade det runnit iväg.

För SAIK finns inga självklarheter alls just nu. Spelet hackar och med tre raka förluster har laget nu blott nio poäng efter tio omgångar. Vi får gå tillbaka ända till 1984 för att hitta en sämre seriestart. Då hade laget sju poäng efter tio matcher och säsongen slutade med kvalspel.

Erik Säfström skakar bara på huvudet när han får höra den historiska kopplingen.

– Oj då, 1984. Jag vet inte hur serien var då, men elitserien har ju blivit bättre för varje år känns det som. Det är väl poängen vi tappat på hemmaplan som är den stora missräkningen.

Han tycker inte att det finns anledning till någon panik, även om det just nu finns gott om bekymrade supportrar i Sandviken.

– Vi gjorde en bra försäsong och kanske har vi trott att vi är bättre än vad vi är, och tagit genvägar. Vi har ett krävande spel, det krävs att alla är på tå och just nu finns inte flytet där.

SAIK har nu två matcher före landslagsuppehållet, mot Motala och Gais. Matcher som Erik Säfström hoppas man kan vinna, för att sedan komma starkare efter jul.

SAIK slog Hammarby i finalen i Svenska cupen med utklassningssiffrorna 8–1. Men tio omgångar in i serien har lagen gått åt helt olika håll.

Förre SAIK-spelaren David Pizzoni Elfving och hans Hammarby mår väldigt bra..

– Jag tror nog att SAIK kommer igen, de har sitt spel som de tror på. Men det var ovanligt många bolltapp den här gången, det är man inte van att se. Sen har de tappat en duktig spelare som Daniel Berlin också, det får man inte glömma bort.

SAIK-tränaren Peter Isaksson är också inne på Berlins betydelse.

– En sån här match hade vi kanske vunnit i fjol, och "Bella" hade löst det åt oss. Nu är inte han med, och vi måste kunna lösa det ändå. Men vi är inte lika stresståliga.

Hur är det att vara SAIK-tränare just nu?

– Omgivningen tycker alltid att vi ska vara i topp i serien och att vi helst ska vinna alla matcher. Men så ser inte verkligheten ut, det är tuffa matcher hela tiden.

Sämsta starten sedan 1984, vad säger du om det?

– Är det så? Det är inte bra, inte bra...

Vinner Västerås sin bortamatch mot Motala i dag halkar SAIK dessutom ner under slutsspelsstrecket.

Mer läsning

Annons