Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandberg har hittat sin plats

/
  • Roger Sandberg – än så länge lugn och glad på Strömvallens gamla träläktare med matchtröjorna redo för premiär.

Han tänker inte "rasera" det Pelle Olsson byggt upp. Däremot vill han sätta sin egen prägel på nya Gefle IF. Möt Roger Sandberg i en lång intervju om ledarskap och tiden i Hammarby – bland annat. GIF-tränaren avslöjar också varför han egentligen lämnade Stockholmsklubben 2012.

Annons

Gefle IF går strax in på sin tionde raka säsong i allsvenskan – och det blir inte vilken säsong som helst.

Det här är året då laget kommer att spela sina sista allsvenska matcher på Strömvallen.

Och det blir utan Pelle Olsson vid sidlinjen.

Det är nya tider nu.

Roger Sandberg är mannen som ska föra Gefle IF in i framtiden – men han ser det inte riktigt så. I Roger Sandbergs värld är delaktighet och kommunikation två hörnstenar som han är oerhört rädd om.

– Det handlar dels om samarbetet mellan ledarna. Om vi pratar om mitt och Thomas (Andersson, GIF:s assisterande tränare) samarbete, om jag hela tiden skulle säga hur vi ska göra så tror jag att Thomas ganska snabbt skulle riskera att tappa intresset att bidra.

– På samma sätt är det med sjukgymnasten och materialförvaltaren. Jag tror att man växer om man får förtroende. Det är en jätteviktig del. Och gentemot spelarna, om jag visar att jag har förtroende för dom så tror jag att dom växer av det. Jag tror att dom mår bra av att jag vill involvera dom i beslut och diskussioner i stället för att bara köra.

Det var just dessa bitar som aldrig riktigt föll på plats i Roger Sandbergs förra klubb.

I augusti 2011 tog han över huvudansvaret i Hammarby efter att Roger Franzén fått sparken. Sedan klev den då 38-årige amerikanen Gregg Berhalter in som ny huvudtränare efter årsskiftet – och det blev början på slutet i klubben för Sandberg.

I juli 2012 tog Sandberg själv beslutet att lämna Hammarby.

– Min egen motivation var en del av förklaringen, men så här i efterhand kan jag erkänna att det hade att göra med att det fanns många bitar i klubben som inte fungerade som jag önskade.

Vad var det för bitar?

– Det var rätt många. Jag försökte göra mitt absolut bästa utifrån dom förutsättningar jag hade, men med tanke på hur det fungerade i klubben kände jag att vi inte skulle nå de resultat vi önskade. Då var det bättre att kliva av än att riskera att gå omkring och bli bitter och känna att jag inte kan göra det jobb jag vill göra.

Roger Sandberg förklarar sedan att han och Gregg Berhalter hade olika syn på ledarskap.

– Gregg var inte mycket för att samarbeta. Han körde på sin linje och var väldigt mån om att han skulle sköta allt själv.

Och det stämde inte överens med din filosofi?

– Nej, verkligen inte. För mig är det jätteviktigt att alla känner sig delaktiga. En av mina deviser är att om man får förtroende, då tar man också ansvar och då växer man. Om man däremot aldrig får ta ansvar så finns det stor risk att man i stället inte tar för sig och nästan gör mycket mindre än vad man egentligen vill.

Att samarbetet inte fungerade med Gregg Berhalter fick alltså Sandberg att lämna Hammarby.

– Det var huvudanledningen, det kan man säga.

Berhalter och Sandberg arbetade ihop under ett halvår – och faktum är att Hammarby och Sandberg hade pratat lite löst om en förlängning av kontraktet, som gick ut i slutet på 2012.

– Men jag kände att jag inte ville vara kvar.

Carlos Banda ersatte Sandberg som assisterande tränare och Gregg Berhalter var kvar som huvudtränare ytterligare ett år, men fick sedan sparken sommaren 2013.

Hur var tiden som huvudtränare i Hammarby?

– Den tiden var otroligt lärorik. Vi var i ett utsatt läge när jag tog över efter Roger Franzén och allt handlade bara om att hålla sig kvar. Det var rätt stökigt överhuvudtaget. Men vi lyckades, och utifrån dom förutsättningar som var när jag tog över så är jag väldigt nöjd med att vi höll oss kvar.

– Just det här med att hantera det yttre trycket och fokusera på det man kan påverka, det var väldigt lärorikt. Jag är glad att jag gick igenom det, men det var ingen lek.

Efter att bland annat ha jobbat som ledarskapskonsult och med utbildningar av olika slag väntar nu ett nytt kapitel som huvudtränare för Roger Sandberg – och han välkomnar det med öppna armar.

Delaktighet och kommunikation sitter nämligen i väggarna i Gefle IF:s omklädningsrum.

– Det är hårdare jargong i en klubb som Hammarby, det ställs krav på att du ska skapa resultat omedelbart. Här finns ett större tålamod och det är inte samma tryck från media, supportrar och sponsorer. Därför kan spelare och ledare jobba med ett annat lugn och just nu uppskattar jag det jättemycket, säger Roger Sandberg.

Samtidigt har Pelle Olsson, efter nio raka allsvenska säsonger med Gefle IF, gått motsatt väg – till Djurgården.

Det är nya tider nu.

– Pelle har en väldigt gedigen fotbollsbakgrund och jag är inte det minsta orolig att han inte ska palla trycket.

Känner du att du ska fylla en lucka efter Pelle?

– Det handlar utan tvekan om att jag i första hand vill sätta min egen prägel. Sedan har klubben en historia och tradition som man också måste ta hänsyn till. Jag tänker varken försöka rasera det Pelle byggt upp eller efterlikna det totalt. Det gäller att hitta en balans. Det är inte bara att kasta upp en massa magneter på en taktiktavla och säga att så här ska vi spela. Det är mycket man ska ta hänsyn till.

Av det jag sett hittills är du mer högljudd än Pelle på träningarna.

– Det kanske jag är. Men det finns inget rätt eller fel i det, alla är olika och man ska inte vara någon man inte är.

Det verkar finnas en blandning mellan skämt och allvar i din ledarstil.

– Glädje är en viktig del av fotbollen, om man har roligt tror jag att det blir bra resultat. Det här försöker jag få in i träningen och i vardagen, men det gäller att veta var och när det passar. Vi ska gärna diskutera och kommunicera kring saker och ting, men i slutändan måste det också finnas en tydlighet. Det tror jag alla mår bra av. Det här är ett sånt område jag skulle kunna prata om hur länge som helst.

Kommer du att lyckas tvätta bort Gefle IF:s tråkstämpel?

– Jag vet inte, det finns så mycket förutfattade meningar. Jag kan tycka att Gefle IF oförtjänt har fått den stämpeln i många fall.

– Jag känner igen det där från tiden i Brommapojkarna. Det var vanligt att motståndarna sa att dom hade gjort årets sämsta match efter att dom hade förlorat mot Brommapojkarna. Likadant är det för Gefle, när dom vinner vill motståndarna gärna hitta ursäkter och säga att Gefle är så jäkla tråkiga och att det var därför laget förlorade. Det där tycker jag är lite tråkigt, men samtidigt är det ingenting jag går runt och tänker på så mycket.

FAKTA/Roger Sandberg om...

... guldsäsongen i Hammarby

– Det var 2001, Hammarbys första SM-guld och det var förstås väldigt stort. Det blev ett väldigt firande. Vi hade inga givna stjärnor i laget utan det var en grupp som jobbade stenhårt tillsammans. Det var extremt bra stämning i laget där alla tränade hårt, tog ansvar och drev på varandra. Det fanns många bra karaktärer i laget.

– Tyvärr spelade jag bara de åtta första matcherna innan jag var tvungen att lägga av på grund av ryggskada. Det är en kronisk inflammation och jag äter medicin. Just då kändes det tungt eftersom det gick så bra och vi hade en fantastisk känsla kring laget. Jag fick i alla fall medalj, de 14 som hade spelat mest fick medalj och vi hade få skador det året. Det säger lite om vikten av att hålla en trupp skadefri.

... likheterna i ledarskapet på fotbollsplanen och i klassrummet

– Jag har varit gymnasielärare i tio år och många saker som jag lärt mig som lärare har jag haft nytta av inom fotbollen och tvärtom. Jag har tagit med mig det från skolans värld, att det absolut mest effektiva sättet för folk att lära sig är när det kommer från dom själva och när dom själva inser varför dom gör nånting. Det handlar inte bara om att någon ska säga att "så här ska du göra". Utan det handlar om att själv veta varför man ska göra det. Då blir det en större drivkraft att göra det på ett bra sätt.

– Att skapa engagemang och involvera folk är mycket mer effektivt än att peka med hela handen, oavsett om du är lärare eller tränare.

... årets målsättning

– Vi har haft diskussioner kring årets målsättning och kommit överens om att inte ha något resultatmål. I stället fokuserar vi på vad som kommer krävas av oss för att överhuvudtaget nå goda resultat. Det handlar om hur vi förbereder oss inför både träningar och matcher. Jag tycker att det finns många svagheter i att ha resultatmål, bland annat tar man då inte hänsyn till vilka man möter. För oss är det viktigare med prestationsmål och spelarna hade inget att ifrågasätta när jag och de andra ledarna förklarade hur vi tänker.

Annons