Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självförtroendet tillbaka – nu ska han slå igenom i GIF

Självförtroendet fick sig en törn i IFK Göteborg.

Men utlåningen till Brage gjorde honom gott – och nu ska Alexander Faltsetas slå igenom i Gefle IF.

– Jag väntar fortfarande på mitt genombrott, säger 24-åringen, som besökte sin nya klubb i går.

Annons

Förra fredagen besökte han ledningen i Gefle IF för första gången – drygt en vecka senare var tvåårskontraktet påskrivet.

I går var nyförvärvet Alexander Faltsetas tillbaka på Strömvallen och hälsade på sina nya lagkamrater för första gången.

Det är här han ska göra en liknande resa som spelare som Alexander Gerndt, Daniel Theorin, Jonatan Berg och James Frempong har gjort – nämligen att få fart på karriären.

– Jag ska koncentrera mig på min uppgift här i Gefle till 110 procent, sedan får vi se hur långt det räcker. Men jag hoppas och tror att jag kommer att få mitt stora genombrott här, säger Faltsetas samtidigt som han följer GIF-träningen från läktaren.

Inför säsongen 2010 värvades Faltsetas från FC Trollhättan till IFK Göteborg. Den säsongen blev det 19 matcher för göteborgaren, varav tre från start, och enligt honom själv klarade han av steget från superettan till allsvenskan.

– När jag kom till ”Blåvitt” hade jag inställningen att jag först och främst var där för att lära. Och jag tycker att det gick bra från början. Allt flöt på. Samtidigt fick jag hoppa runt på olika positioner, och det kanske inte var det optimala för mig.

Under den gångna säsongen blev det bara ett inhopp i allsvenskan, innan han lånades ut till Brage i augusti.

– Jag vet inte vad som hände. Jag tycker att jag var samma spelare som första säsongen, kanske lite bättre till och med, säger Faltsetas.

– Men konkurrensen i ”Blåvitt” är stenhård. Det finns bara två platser på innermittfältet, och då får vissa kliva åt sidan. Och när man känner att man inte är lika delaktig som tidigare, då blir självförtroendet sämre.

• Var pressen svår att hantera?

– Alltså, ”Blåvitt” är en stor klubb som har höga förväntningar på sig. Det går inte att vara medelmåttig. Du måste prestera 110 procent i alla lägen, annars blir det inte som man tänkt sig.

Faltsetas blev i stället en starkt bidragande orsak till att Brage lyckades hänga kvar i superettan, till slut via kvalspel mot Norrköpingslaget Sylvia. Det blev även några fullträffar för Faltsetas, varav en i den andra kvalmatchen. Enligt Faltsetas kunde han inte ha kommit till en bättre klubb.

– Nej, inte i det läge som blev. Jag ville komma bort, börja om från start och bygga upp mitt självförtroende. Jag ville hitta glädjen igen och känna mig viktig, och då var det perfekt att komma till en mindre klubb. Jag fick ett otroligt stöd från spelarna i Brage och alla andra runt laget.

• Ser du tiden i IFK Göteborg som ett misslyckande?

– Nej, absolut inte. Självklart siktade jag på att få spela mer det här året, men så blev det inte.

Till kommande säsong valde Alexander Faltsetas mellan en handfull klubbar, både från allsvenskan och från superettan. Till slut var det ingen tvekan om vilket lag som föll honom bäst i smaken.

– Det blev en bra helhetslösning. Av det jag sett och hört tror jag att Gefles spelidé kommer att passa mig bra.

I samband med dagsbesöket i Gävle fick Faltsetas med sig ett träningsschema hem till Göteborg av fystränaren Johan Holmström.

– Det är en del övningar jag ska köra i december. Sedan kommer jag till Gävle i början på januari lagom till träningen drar igång.

Mer läsning

Annons