Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabba ryck för nya GIF:are

Gefle IF:s premiärmatch frös inne förra helgen. I går var det förkylningsrisk igen när AIK blåste förbi i andra halvlek.

– Det var ett annat tempo än jag var van vid, konstaterade nyförvärvet Johan Svantesson som spelade sista kvarten när AIK vann med 3–1 på Skytteholm.

Annons

Gefle IF hängde bra med i de första 60 minuterna sedan tog bensinen slut i säsongens första träningsmatch.

AIK, som redan hunnit vara på träningsläger i Turkiet och även spelat två träningsmatcher, körde över GIF den sista halvtimmen.

Men det var ett långtifrån ordinarie Gefle IF som började klart bäst. AIK tilläts inte komma till några direkta målchanser och GIF skapade en hel del halvchanser, fem hörnor och visade ett stabilt spel.

På en av hörnorna, den femte i ordningen, tystade Mikael Dahlberg AIK-publiken på nästan 2 000 personer.

Sebastian Senatore slog in hörnan från vänster. Daniel Bernhardsson skarvade vidare till en fristående Dahlberg som skickade upp bollen i nättaket.

– Jag tror i och för sig att Bernhardsson försökte nicka på mål, men det blev ju en perfekt passning till mig istället, flinade Dahlberg.

Bernhardsson menade dock att skarven var menad till skyttekungen från i fjol.

– Javisst! Jag vet att Micke ska finnas på den ytan, log rutinerade ”Bernhard”.

1–0 till GIF i paus var alltså fullt rättvist men en av debutanterna, Alexander Faltsetas, som imponerade stort på det centrala mittfältet i den första halvleken, tvingades byta i paus på grund av känningar i ljumskarna.

Det visade sig vara väldigt negativt för Gefle IF.

– Vi gjorde en väldigt bra första halvlek, både i anfalls- och försvarsspelet. Det var bra passningsspel från vår sida, vi bröt deras anfallsförsök bra och vi hamnade aldrig under något tryck, sa GIF-tränaren Pelle Olsson.

I stället för Faltsetas kom Joachim Adukor in på mitten intill Marcus Hansson. Ghananens första framträdande i A-laget blev kanske inte helt lyckat. AIK tog över alltmer av spelet, höjde tempot och blåste som sagt förbi Geflespelarna i de flesta situationer.

Man kan säga att den värsta pressen började efter 58 minuter då Daniel Tjernström tvingade Emil Hedvall, som vaktade GIF-målet, till en kanonräddning. När Martin Lorentzson drog till från 25 meter kunde inte GIF freda sig längre. 1–1 följdes av 2–1 i 67:e minuten och när 3–1 kom efter ett snyggt inlägg och sedan skott av Lalawélé Atakora sjöng hemmafansen om SM-guld.

Det såg ut som att ni inte orkade sista halvtimmen, var det så?

– Jag kan inte svara på det. De får ju mer tryck på oss och vi orkade inte ta oss ur deras grepp, svarade Olsson.

Du bytte in Adukor istället för mer rutinerade Abdulai på mitten, varför?

– Det är bara februari och jag vill att så många som möjligt ska få klara av sina debuter. Zakaria Abdulai vet vi exakt var vi har, nu ville vi att Adukor och även Svantesson samt Linus Malmborg skulle få göra sina första matcher direkt.

Mer läsning

Annons